Kje je Dežela smehljaja?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Mi smo jo iskali v torek, 26. marca, v ljubljanski Operi. Tam smo namreč gledali in poslušali opereto Franza Leharja »Dežela smehljaja«. Predstava je bila preplet glasbe, plesa in govorjene besede. Spremljanje vsebine so olajšali »nadnapisi«, pevci pa so peli v slovenščini. Opereto avstrijskega skladatelja Franza Leharja so prvič uprizorili leta 1929 na Dunaju in je takoj postala uspešnica. Nekatere njene melodije so še danes »železni repertoar« radijskih postaj in smo jih lahko prepoznavali tudi mi.

Zgodba govori o ljubezni, ki pa nima srečnega konca. Začne se s slovesom Lise, glavne igralke, in grofa Gustava (Ivančana Mateja Volka), ki sta prekinila razmerje, ker Lisa v njem ni več videla zadovoljstva. Srečanje s kitajskim princem Sou-Čongom je bilo zanjo usodno, saj sta se hitro zaljubila. Državniške dolžnosti so princa poklicale nazaj na Kitajsko in Lisa je odšla z njim. Tam je doživela veliko razočaranje. Kot tujke je niso sprejeli, bila je osamljena, princ pa se je moral po tamkajšnjih običajih poročiti s štirimi ženami. Ona je bila torej peta, na kar ni mogla pristati. Z njo je prijateljevala edino prinčeva sestra Mi. Princ, ki jo je sicer edino ljubil, ji je na njene pritožbe pojasnil, da je ona stvar, po kitajskih običajih je popolnoma podrejena možu, ta pa jo lahko tudi obglavi, če se mu zahoče.

Na Kitajsko je prišel Gustav, ki je, da bi prišel do Lise, sprejel tam službo. Zaveznico je našel v prinčevi sestri Mi, bila sta si celo všeč, kar je bilo brezupno za kaj več, mu je pa pomagala priti do Lise. Ta se je odločila, da se vrne domov, saj je princa zaradi njegovih izjav zasovražila. Mi je njej in Gustavu pomagala pri pobegu, vendar ju je pri tem zalotil Sou-Čong, ki pa jima je končno dovolil oditi.

Dogajanje je popestrilo šest baletnih plesalcev, ki so izvajali prave plesne vragolije, Lisin sopran pa je šel občasno v take višine, da me je kar dvignilo s sedeža. Poleg glasbe je dala misliti tudi zgodba. Tako različni kulturi, kot sta tradicionalna kitajska in evropska, pač nista (bili) dober temelj za srečno ljubezensko zvezo. Ali je danes kaj drugače?

In od kod naslov operete? Dežela smehljaja je Kitajska, tam se morajo smehljati, pa če jim je pri srcu še tako težko.

Preživeli smo lep večer ob zadnji predstavi v letošnjem študijskem letu. Nadaljevanje sledi v naslednjem…

Foto: Matjaž Marinček, spletna stran Opere

 

Ivančna Gorica, 29. 3. 2024

Joža Železnikar

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×