S plakati gostujemo v ivanški knjižnici

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

V naši knjižnici so od 15. oktobra dalje razstavljeni plakati o delu domoznanskega krožka in drugi dejavnosti naše UTŽO. Plakati so skupno delo pokojne mentorice Tatjane Kordiš in Matjaža Marinčka. Pripravljeni so bili za prireditev »Vsi smo ena generacija«, od koder jih je takrat pregnal dež. Do te razstave so bili na ogled v občinski sejni sobi.

V knjižnici so z njihovo razstavo obeležili Mednarodni dan nesnovne dediščine in obenem počastili spomin na Tatjano Kordiš. V ponedeljek, 25. oktobra, smo se tako srečali v knjižnici vodja Ksenija Medved, knjižničar Roman Rozina, Jožica Lampret, predsednica UTŽO, Matjaž Marinček in člani domoznanskega krožka.

O delu Tatjane Kordiš so pripravili bogato zloženko, avtor besedila zanjo je knjižničar Roman Rozina, iz katere smo videli, da je bilo njeno mentorsko delo v domoznanskem krožku le del njene bogate dejavnosti. O tem sta Ksenija Medved in Roman Rozina tudi povedala nekaj več. Spomin na sodelovanje pri izdelavi razstavljenih plakatov je obudil Matjaž Marinček, Ljuba Štrubelj pa na njeno delo v domoznanskem krožku. Jožica Lampret se je spomnila njunega prvega srečanja, katerega rezultat je bil nato Tatjanino mentorstvo v krožku.

Tatjana Kordiš je zapustila bogato dediščino v obliki pisnega in slikovnega gradiva, ki je sedaj večinoma v domoznanski Drabovi sobi v Šentvidu. Njeno delo z domoznanskim krožkom pa bo obrodilo poseben sad. O kaščah v naši občini, s katerimi so se v krožku ukvarjali in ga po njeni smrti dopolnili, bomo izdali posebno monografijo. Zanjo trenutno iščemo donatorje, saj tolikšnega stroška UTŽO sama ne more pokriti.

Kašče pa niso bile edina tema, s katerim se je ukvarjal domoznanski krožek. Ena od teh je bila tudi nastanek in zgodovina Ivančne Gorice, o čemer že obstoja gradivo. Ksenija Medved je predlagala, da bi ustanovili posebno uredništvo, koordinirali bi ga v knjižnici, ki bi to gradivo dopolnilo in pripravilo za objavo. S tem smo se vsi strinjali, potrebujemo samo še akcijo!

Kot je v knjižnici že običajno, smo bili deležni tudi dveh narodnih pesmi in na koncu še zakuske. Naši plakati pa sedaj nahajajo na pravem mestu…

 

Ivančna Gorica, 25. 10. 2021

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×