Konec dober, vse dobro…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Tako smo rekli člani Društva Univerze za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica (UTŽO), ko smo se po osmih mesecih ne-druženja v torek, 8. junija, srečali pri Lavričevi koči na Gradišču. Tam smo zaključili študijsko leto 2021/2021, ki ga je sicer krojil covid-19 in nas namesto v predavalnice potisnil za računalnike.

Zbranim 34 članom društva se je pridružilo 12 pevk Ženskega pevskega zbora Harmonija. Te so nas najprej ob spremljavi harmonike s štirimi pesmimi spomnile na Avsenika in nas popeljale med rože in gozdove. Kaj se je dogajalo v društvu v študijskem letu 2020/21, je povzela njegova predsednica Jožica Lampret. Že začetek oktobra lani ni bil obetaven, saj smo se namesto običajnega skupinskega srečanja vpisovali posamično, zato je bilo tudi nekaj manj prijav. Nekaj časa smo čakali, ali nam bo epidemija dovolila normalno delo in se, ko je bilo jasno, da s tem ne bo nič, začeli prilagajati razmeram.

To je pomenilo, da smo se tudi mi, s predavatelji vred, preselili na Zoom in za računalniške ekrane. Ni bilo čisto enostavno, toda zmogli smo in temu smo prilagodili program. Ta je bil pester in odvisen tudi od ponudbe. Tako smo se srečali z znano stand-up komičarko Lucijo Ćirović, poslušali smo o bontonu, potovali po svetu, poslušali o Slovencih v Ameriki in kako se nam je godilo pod Marijo Terezijo, vrtnarili smo in se na koncu prek ekranov pogovarjali z Vido Žabot. Vsi dogodki so podrobno opisani na spletni strani društva. Pa nismo bili samo gledalci in poslušalci! Matjaž Marinček je pripravil virtualno silvestrovanje, kulturni praznik pa smo proslavili z recitalom, ki ga je pripravil krožek »Umetnost branja in pripovedovanja«. V povprečju se je vsakega dogodka udeležilo po dvajset članov, kar je glede na za nas zahtevno novost zadovoljivo. V januarju so se na Zoom preselili tudi krožki, angleščina in nemščina, pa fotografsko-računalniški krožek in krožek »Umetnost branja in pripovedovanja«. Urjenje spomina se je prek računalnikov odvijalo že od jeseni.

Veseli smo, da smo se po vsem tem končno lahko srečali v živo, pod drevesi na Gradišču. Dokončno bomo študijsko leto končali 24. junija, ko bomo na stopnišču pred društvenimi prostori odprli razstavo fotografsko-računalniškega krožka. Ker je letos Jurčičevo leto, bodo razstavljene fotografije z Jurčičevine, opremljene s citati iz časopisa Slovenski narod, ki ga je Jurčič urejal deset let.

Matjaž Marinček je prisotne povabil k sodelovanju v društvenem glasilu Utrinki, ki ga bomo izdali tudi letos, nato pa smo člani krožka »Umetnost branja in pripovedovanja« interpretirali odlomek iz Jurčičeve povesti »Kozlovska sodba v Višnji Gori«. Pronicljiva pripoved je povsem aktualna tudi v današnjem času, tako da se človek vpraša, kaj se je od Jurčičevih časov do danes sploh spremenilo.

Prisotne je na koncu nagovoril še podžupan Tomaž Smole. Poudaril je, da nobena tehnologija ne more nadomestiti osebnih stikov, vseživljenjsko učenje pa je naša pravica in dolžnost obenem. Pri tem nam je zaželel še mnogo uspehov.

Po končanem programu je bil čas za malico, osebna srečanja in pogovor. Poslovili smo se v upanju, da bo študijsko leto 2021/22 potekalo bolj normalno, da bomo lahko šli tudi na kakšno ekskurzijo, predvsem pa v sejne sobe in predavalnice. Če temu ne bo tako, se bomo pač prilagodili, tako kot smo se morali lani in letos!

Ivančna Gorica, 9. 6. 2021

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×