Da ne premaga bolečina…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

V sredo, 12. maja, je ob 20.uri med nas prišla Vida Žabot, na Zoomu seveda. Udeleženci srečanja, 23 nas je bilo, smo prisluhnili njenemu predavanju o bolečini in kako jo premagati. Obljubila nam je teme o klinični psihologiji, kvantni fiziki in filozofiji in obljubo je tudi držala. V kratkem je njeno poldrugo uro trajajoče predavanje nemogoče povzeti, zato je tu samo nekaj poudarkov, kot sem jih razumela.

Ljudje nismo ustvarjeni za bolečino, jo pa poznamo. Ta je alarm, ki kliče po ravnovesju, saj nam krade psihično in fizično moč. Nekoristne bolečine si ustvarjamo sami že z besedico »ne«. Vse se spreminja, vendar se sprememb bojimo, neznano nas vznemirja in nam dela težave. Na nas vpliva tudi dogajanje na planetu, saj elektromagnetno polje, ki smo mu izpostavljeni, in sončni viharji vplivajo na naš živčni sistem. Odzivamo se z razdražljivostjo, napadalnostjo, depresivnostjo.

Pomembno nam je, kaj o nas mislijo drugi. Njihova mnenja, ki se jih bojimo, nas morda žalijo in žalostijo. Premagamo jih lahko le z notranjo močjo, s samozaupanjem in z zavestjo, da bolj kot o nas govorijo o njih samih. S tem, ko nas napadajo, izražajo svojo bolečino in če to razumemo, odpade potreba po jezi in maščevanju. Jeza korenini v strahu in negotovosti, z njo izgubimo gotovost o sebi, vodi nas v nestrpnost, napetost in bolečino. Način, kako na bolečino reagiramo, jo lahko še poveča ali pa odstrani. Pomembno je, da ohranimo ravnovesje, da sprejmemo vse, kar pride in tudi svojo reakcijo na to, da rečemo »da« in da ne gremo v obrambo ali protinapad. Ne popravljaj, ne odstranjuj, ne urejaj, ne izboljšuj, je le nekaj priporočil, saj s tem samo sebi povzročamo nelagodje. Če se oziramo samo na to, kar od nas pričakujejo drugi, ne živimo svojega življenja.

Prepoznati svojo pristno naravo pomeni zavedati se sebe in slišati govorico svojega telesa. Besedi »moram« in »ne« vplivajo tako na našo psiho kot na telo. Naši občutki nam ne lažejo, le prepoznati jih moramo in jih sprejeti, jih slišati in razumeti. Bolečino povzročajo negativna čustva, kot so zavist, jeza, strah, ljubosumje, zamera, sovraštvo, zato naj bi jih zatirali. Za njihovo obvladovanje delujejo obrambni mehanizmi. Prvi je beg: prenapolnimo se z obveznostmi in smo hiperaktivni, tako da bolečine ne čutimo. Drugi je napad:  bolečino oddaljimo tako, da napademo tistega, ki nam jo je povzročil. S tem koristimo sebi, saj močne reakcije potrebujejo tudi gib, mišice. Tretji obrambni mehanizem je zamrznjenje, freezing, ki je narkoza proti bolečini in čustveni reakciji, kar je za zdravje najbolj nevarno, saj lahko vodi v odvisnosti.

Zato velja: čustev ne smemo zatirati! Vsako čustvo ima svoj »zakaj«, treba ga je prepoznati, ga opazovati in sprejeti. Čustva nam ohranjajo zdravje in hranijo notranjo moč, čeprav nekatera povzročajo slabo počutje in pomenijo vdor v naše energijsko polje. Čustva nas vznemirijo, še preden se jih zavemo in zato nanje odreagiramo avtomatično z jezo, travmo, strahom. Strah je korenina vsake bolečine in sproži obrambni mehanizem. Če ta traja le kratek čas, je to zdravo, če pa se ponavlja, strah postaja kroničen in vodi v slabo počutje, fobije in tesnobo.

Čustvene bolečine je treba obravnavati resno, saj se zagozdijo v umu in povzročajo fizične posledice. Nakopičene bolečine ustvarjajo negativno energetsko polje in nam gospodujejo podzavestno. So aktivno telo bolečine, ki je značilno za nesrečne ljudi. Ti brez bolečine ne znajo živeti, kar povzroči, da lahko izgubijo kontrolo nad seboj. Izvajajo čustveno in fizično nasilje nad bližnjimi, ali se zatečejo v samopoškodovanje. Bolečina se hrani samo z bolečino, z jezo, sovraštvom, nasiljem,  hrani se s človekom samim. Fizična bolečina postane manj boleča kot psihična. Potreba po smehu, glasbi, zabavi izgine.

Razum kot najmočnejša vrednota je značilnost ego(ist)ičnih ljudi z negativnim energetskim poljem. Ti ljudje so osamljeni, ločeni so od drugih, zase niso nikoli dovolj dobri. Hudo čustveno praznino poskušajo izpolniti s strastjo, statusom, prestižnostjo, denarjem. Ne moremo jih spreminjati, spremenimo lahko le svoj odnos do njih. Za preobrazbo negativnega energetskega polja je potreben kvantni skok v nadzavest, v Višji jaz po Jungu, v visoke vibracije, kot so radost, ljubezen, veselje, v zavest enosti. Vsi smo eno, smo sistem, povezan z naravo.

Telo bolečine se razblini, ko brez sodb opazujemo sami sebe in spremenimo svoje misli. Osredotočimo se na sedaj in tu, preteklost pustimo za seboj. Pozorni smo na občutke, ne borimo se proti bolečini, ne mislimo, smo le prisotni in opazujemo. To, čemur daješ pozornost, se krepi! Predaj se toku življenja. Odloči se, kaj hočeš biti, imeti in delati ter verjemi sam vase! S tem dosežeš Višji jaz, ljubezen in mir zase in za druge.

Dvanajst zlatih modrosti, ki ustvarjajo novo polje, kjer bolečina ne more premagati, so: ljubezen, potrpežljivost, iskrenost, dobrota, mir, sočutje, harmonija, lepota, hvaležnost, smeh, ples in seks. USTVARJENI SMO ZA SREČO IN PRIJETNOST!

Srečanje z Vido Žabot je čast, ker je to srečanje z Velikim Človekom. To, kar govori in s čimer pomaga drugim, tudi živi. Brez lažnega napihovanja in iskanja zunanje slave, enostavno je tukaj in vzbuja upanje v dobro. Če bo vsak od nas prisotnih sprejel samo majhen del njenih priporočil, bo izboljšal sebe in s tem tudi svet.

Ivančna Gorica, 13. 5. 2021

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×