Jurčič je še med nami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Da je temu tako, smo dokazali člani računalniško-fotografskega krožka. Pod vodstvom mentorja Matjaža Marinčka smo na Jurčičevi domačiji posneli vrsto neobičajnih fotografij z detajli, kakršnih običajno oko niti ne opazi. Po mentorjevem izboru so te »pristale« na steni stopnišča, ki vodi v naše prostore. Fotografijam so se pridružili tudi citati iz Jurčičevi člankov, večinoma objavljenih v časopisu »Slovenski narod«, katerega urednik je bil deset let. Inovativna kombinacija, kakršne doslej še nismo videli!

Z razstavo, ki smo o odprli 24. junija, smo se tudi mi vključili v proslavljanje Jurčičevega leta. Tako smo počastili 140. obletnico njegove smrti in 150. obletnico njegovega urednikovanja »Slovenskega naroda«, pa tudi 30-letnico samostojnosti naše države. Citati, ki so jih izbrali Roman Rozina in Ksenija Medved iz knjižnice ter naš mentor Matjaž, vsi po vrsti namreč govorijo o domoljubju. Kako prav bi nam prišel Jurčič danes!

Vsak od razstavljenih citatov je vreden, da ga preberemo, ga prestavimo v današnji čas in se ob njem zamislimo. »Vsak dober človek spoštuje in miluje tisto, kar mu je od mladega rojstva najbliže bilo. Zato se mu rodni jezik najlepši zdi, kakor domovina najlepša zemlja.« Tako je Jurčič zapisal daljnega leta 1986 v svoji borbi za slovenstvo. Kaj od tega danes še drži?

Razstavo je zasnoval in tudi postavil Matjaž Marinček in o njej pripravil tudi krajši »filmček«. Tega najdete na spletni strani ZKD na povezavi: Spletna razstava v počastitev Jurčičevega leta in 30. obletnice državnosti • Zveza kulturnih društev (prijetnodomace.si). Kliknite nanjo in si ga oglejte. Vredno je!

To je bil zadnji dogodek v študijskem letu 2020/2021. Koroni navkljub smo bili delovni in uspešni. Računamo, da bomo taki tudi v novem študijskem letu.

Ivančna Gorica, 25. 6. 2021

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×