Kulturni praznik ni šel mimo nas

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dan kulture, 8. februar, smo praznovali tudi v našem društvu. Na Zoomu se je v ponedeljek, 7. februarja, zbralo 23 članov, za kulturni program pa smo poskrbeli člani krožka »Umetnost branja in pripovedovanja«. Matjaž Marinček, mentor krožka, je pripravil scenarij, tako da je izbral pesmi in glasbene prispevke, napisal vezni tekst in poskrbel za to, da je vse gladko teklo tudi tehnično.

Program smo posvetili spominu na Franeta Milčinskega – Ježka, ki je v grobu že 33 let, vendar je s svojim delom še vedno živ in aktualen med nami. Bil je resnično vsestranski umetnik 20. stoletja: satirik, mladinski pisatelj, igralec, režiser, humorist in komik, pesnik in šansonjer. Njegova zapuščina je veličastna, mnogo besedil je ponarodelih. Člani krožka smo predstavili osem njegovih pesmi, od nostalgične, kot je »Mi pa smo stari, stari«, do satiričnega »Uvoda«, hudomušne »Pomladne« do tragičnih, kot sta »Soldat umira v Karpati« in »Najin otrok«. Pa seveda pesem o njegovi vnukinji Nani, ki nadaljuje njegovo tradicijo. Ježek je v programu tudi sam prepeval, in to znano »Srček dela tika taka« ter recitiral tako, kot je znal le on, pesem »Prižgite luč, ljudje«.

Za Ježkom je ostala posebna Ježkova nagrada, ki jo za izvirne dosežke na področju ustvarjalnosti vsako leto od 1989 dalje podeljuje RTV Slovenija. Od 32 nagrajencev smo prisluhnili glasbeni točki Jureta Ivanušiča in letošnji nagrajenki Svetlani Makarovič. Andrej Rozman – Roza, tudi Ježkov nagrajenec, pa je avtor predstavljene pesmi »Nekaj ti moram povedat«.

Program je zaključila naša znana občanka Dragica Šteh. Zrecitirala je svojo pesem »Čas«, ki je po izboru SAZU letošnja pesem leta. V krožku smo aktualni, seveda! Vsem pa polagamo na srce: pogovarjajte se, kajti, kot je rekel Andrej Rozman – Roza:

»Pogovarjanje je bližina in toplina,

s pogovarjanjem smo družina in skupina.

S pogovarjanjem se človek s človekom prepleta,

s pogovarjanjem smo mreža tudi zunaj interneta.«

Ivančna Gorica, 7. 2. 2022

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×