Posebno prazničen praznik kulture

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Osrednja občinska slovesnost ob prazniku kulture se je letos odvila že v petek, 3. februarja. Razloga za to sta bila dva: kulturni program so izvedli dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, ti pa imajo naslednji teden počitnice. Predčasno smo se torej srečali v (pre)polni stiški kulturni dvorani. V prvem delu prireditve so bila podeljena Jurčičeva priznanja in plakete za izjemne zasluge na področju ljubiteljske kulture v občini Ivančna Gorica. Priznanja Zveze kulturnih društev – ZKD občine Ivančna Gorica, ki se podeljujejo bienalno, so podeljevali župan Dušan Strnad, predsednica ZKD občine Ivančna Gorica Saša Koleša in ambasadorka občine Ivančna Gorica Dragica Šteh.

Jurčičevo plaketo je med odraslimi prejelo pet občanov, med njimi tudi Jožica Lampret, predsednica Ženskega pevskega zbora Harmonija in našega Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica. Seveda smo ji še posebej močno ploskali! Veseli smo, da je naša dejavnost opazna tudi izven društva.

Kulturni program so pripravili mladi ustvarjalci, dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica. Številno občinstvo, celo stolov je zmanjkalo, se je predalo plesno-gledališkim interpretacijam brezčasne zgodbe o Povodnem možu. Mladi so navdušili z interpretacijami zgodbe, kot jo je zapisal France Prešeren, nato pa še sodobnejše verzije izpod peresa Andreja Rozmana Roze. Za dodatek sta poskrbeli še zgodbi, ki ju »iz prve roke« povesta Urška in Povodni mož. Plesno gledališka predstava je nastala po scenariju in režiji profesoric Marije Majzelj Oven in Dragice Šteh, ki sta tudi mentorici vseh nastopajočih.

Mladi so navdušili v vsakem pogledu. Z nemalo nostalgije smo spremljali njihove plesne korake (kje so že časi!) in sproščene recitacije. Avtorja dodatka k Povodnemu možu, ki sta ga povedala Urška in Povodni mož, vsak s svojega vidika, sicer nismo spoznali, je pa navdušil(a) z izvirnostjo in duhovitostjo. Bi to lahko bila Dragica Šteh? Vsekakor smo uživali!

Ivančna Gorica, 5. 2. 2023

Joža Železnikar

Fotografiji: Gašper Stopar – občinska spletna stran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×