Konec dober, vse dobro…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Tako smo ocenili članice in člani Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica, ko smo se v sredo, 9. junija, zbrali na Gradišču, da bi zaključili študijsko leto 2021/22.

Predsednica društva, Jožica Lampret, je na začetku pozdravila vse prisotne, med njimi nekaj lastnikov kašč in župana Dušana Strnada, nato pa je naredila kratek sprehod po dejavnosti društva v minulem študijskem letu. Tega je delno še zaznamovala korona, zato je del dejavnosti potekal na daljavo. Imeli smo šest predavanj, od tega tri po spletu, delovalo je šest študijskih krožkov, v jeseni je bila realizirana ekskurzija v Kostanjevico in Pleterje. Obiskali smo Cukrarno in Narodni muzej ter bili v Operi. Imeli smo spletno silvestrovanje, recital ob Kulturnem prazniku in občni zbor. Oktobra smo spoznali gozdno terapijo in objemali drevesa in imeli v maju predavanje o zdravi prehrani starejših.

Za kulturni program so poskrbele članice Ženskega pevskega zbora Harmonija, zapele so pet pesmi, in člani krožka Umetnost branja in pripovedovanja pod mentorstvom Matjaža Marinčka. Interpretirali so pet kratkih zgodb pravnika in pisatelja Frana Milčinskega o Butalcih in s »štorijami« nasmejali poslušalstvo.

S tem študijskim letom se je končal tudi projekt »Kašče«, ki je sicer trajal več let (od leta 2016) in se je končal z monografijo o kaščah na območju Občine Ivančna Gorica. Zaslugo za izdajo imajo članice krožka Domoznanstvo, pokojna mentorica Tatjana Kordiš ter sedanji mentor in strokovni svetovalec Dušan Štepec. Slednji je monografijo tudi predstavil in nam o kaščah podal širšo sliko o njihovem nastanku, namenu in značilnostih. Da je knjiga zagledala luč sveta, ima zaslugo vseh osem donatorjev (Akrapovič d.d., Transporti Finec, ELTIM – Krka, SONERGIJA – trajnostna energetika Stična, Partner Graf – Zelena tiskarna Grosuplje, Track d.o.o. Ljubljana, Bajc d.o.o. Trebnje, Matej Podržaj Lese) in občina, kjer smo uspeli na javnem razpisu. Samo društvo stroškovno izdaje ne bi zmoglo. Knjiga je vsebinski in oblikovni dosežek, dokumentira našo etnološko zgodovino in jo tako ohranja zanamcem. Prejeli jo bodo vsi člani društva (letos nas je bilo 72), knjižnica v občini in v šolah, lastniki vse 46 v njej opisanih kašč in donatorji.

O skrbi za našo etnološko in kulturno dediščino je spregovoril tudi župan Dušan Strnad, pohvalil dejavnost društva in nam zaželel dobro delo še naprej. Na koncu so bile tudi rože, simbol zahvale za delo animatorke domoznanskega krožka Ljube Štrubelj, mentorja Dušana Štepca in predsednice Jožice Lampret. Ta je prireditev zaključila s citatom prof. Ane Krajnc, ustanoviteljice Univerze za tretje življenjsko obdobje: »Človek je rojen za delovanje in učenje, kot je ptica za letenje. Če ji odrežete peruti, umira. Tako je človek, če je po upokojitvi družbeno izločen, če nima možnosti za delo in učenje, druženje s sovrstniki, obsojen na postopno usihanje«.

Ker je vsak konec tudi nov začetek, velja povabilo na ponovno snidenje v oktobru, ko bomo začeli s študijskim letom 2022/23.

Ivančna Gorica, 10. 6. 2022

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×