Ali je naš dom prilagojen našim letom?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

O tem smo lahko razmišljali v torek, 7. marca, ko nam je dr. Marija Tomšič predavala o tem, kako prilagoditi stanovanja potrebam starejših. Da je prava oseba za to, dokazuje njeno dosedanje delo, pa tudi izobrazba. Po duši in dejavnosti je delovna terapevtka s posebnim posluhom za starejše. Bila je direktorica doma starejših, zato ve, kako pomembno je, da čim dlje ostanemo doma. Doktorirala je s področja možganske kapi in to, kako take bolnike tudi s pomočjo tehnologije usposobiti za normalno življenje, je še danes njena glavna dejavnost. Bila je raziskovalka na Zdravstveni fakulteti in iz tega naslova je prepotovala ves svet.

V domačem okolju na nas preti največ nevarnosti. 90 % ljudi želi ostati doma, saj je dom starejših institucija, ki posameznika omejuje in mu greni življenje, ker ukazuje in nadzoruje. Življenje v domu je zreducirano na dva kovčka. Dolgotrajna oskrba, ki jo »rojevamo« pri nas že 20 let, je po izkušnjah iz sveta najcenejša oskrba. Ljudem je zato treba pomagati, da čim dlje ostanejo v domačem okolju. Slovenci smo nagnjeni k temu, da postavljamo meje in arhitektonske ovire, tudi v svojih domovih. Ovire preprečujejo gibanje doma in zunaj in predstavljajo tveganje za padce. Dobili smo kar nekaj nasvetov, kako doma preprečiti ovire in kje so največje nevarnosti. To so tekači pred kuhinjskimi elementi, preproge, pragi; uporaba pručk je nevarna, torej ne stopati nanje, ampak na stol, če že morate. Kockasti vzorec je najmanj opazen, najbolj vidna za starejše je vinsko rdeča in rjavo-rdeča barva, zato je treba neopazne barve zamenjati z opaznimi (rdeč rob). V čim več stvareh moramo biti kompetentni, duša se stara počasneje kot telo, priznati si moramo, da česa ne zmoremo več. Najbolj problematični so padci, saj se jih 50 % zgodi doma in 30 % od tega je poškodb (po oceni se to zgodi 40.000 ljudem). Osebe z zlomljenim kolkom se največkrat tako bojijo ponovnega padca, da nikoli ne nehajo uporabljati palice, hodulje ali vozička in zaradi tega nikoli več na morejo funkcionirati kot pred padcem.

Dejavniki tveganja za padec so: starost, zdravila za znižanje pritiska ali za živčevje, antidepresivi, tudi bilobil in persen (zmanjša ravnotežje, povzroči omotico), težko vstajanje s stola, zmanjšanje kognitivne sposobnosti, živeti sam, prehrana, stanje srca in ožilja, vid (problematična je hoja po stopnicah, zato se je treba prijemati za ograjo), inkontinenca (tek do stranišča, popuščanje plenice), boleča stopala (rešitev: ena številka večji čevlji), navajenost na eno debelino podplata (na stopnicah lahko pademo zato, ker premalo dvignemo nogo), kronične bolezni, govor – komunikacijske težave. Na ta tveganja lahko vplivamo sami.

Za prilagoditev domačega okolja ni univerzalnih napotkov, vsak dom je treba posebej pogledati. Tekače, preproge, predpražnike, ki niso pritrjeni, je treba odstraniti. V kopalnico je treba montirati v banjo ročaj za oprijem, talne površine ne smejo drseti, debele predpražnike je treba odstraniti, pred vhodom naj predpražnik sede v luknjo. Če težko vstanete, dajte na stol dodatno blazino iz penaste gume, postelja naj bo višine najmanj 50 cm, površine morajo biti dobro osvetljene (najmanj 60 W – led svetilke), dobro osvetljen morajo biti vhod (senzor) in poti okoli hiše. Če težko hodite, je treba uporabljati palice. Vstopanje v banjo mora biti pravilno (prijeti se za rob, stopiti z eno nogo in nato z drugo). Kopalnica je sploh nevarna. Tuš banja bi morala biti brez robov, najboljše so samo ploščice. Na dnu banje ali tuša naj bo nedrseča podloga.. Stranišče naj bo čim bližje spalnice. Hrano od štedilnika do mize, če je razdalja velika, je bolje prepeljati s servirnim vozičkom. Stopnice morajo imeti ograjo in vidne so, če so njihovi robovi označeni. Če se vhodna vrata težko odpirajo, je to dejavnik tveganja. Pametno je, da težje stvari, bolj naporne, delamo dopoldne, saj smo popoldne že utrujeni. Po kosilu je primeren počitek, tudi spanje, saj smo po njem bolj sveži.

Dejavnike tveganja je treba odstranjevati postopoma, najprej enega, ker se je treba na novo stanje navaditi (sprememb ne maramo). V prilagojenem okolju smo samostojni v vsakodnevnih aktivnostih, kar nas radosti, saj lahko energijo varčujemo za tisto, kar je pomembno. Življenje delajo kvalitetno drobne stvari. S padcem se lahko življenje strašno zoži, vsako leto bolj, zato je zelo pomembno odpraviti strah pred ponovnim padcem. Pomagajo vaje za ravnotežje, štiri je dr. Tomšičeva pokazala. Pomaga ples, predvsem pa pomaga druženje. Ljudje smo družbena bitja in osamljenost v starosti lahko tudi ubija.

Danes smo verjetno prepričani, da nič od tega, kar smo slišali, še ne potrebujemo, saj vse še zmoremo. Toda včasih zadošča samo trenutek in življenje se popolnoma spremeni na slabše, na najslabše. Pametno je o tej možnosti razmišljati prej in se nanjo pripraviti z majhnimi spremembami, ki ne zahtevajo veliko vložka, prinesejo pa mnogo koristi. Hvaležni smo lahko dr. Tomšičevi, da nas je na to opozorila.

Ivančna Gorica, 9. 3. 2023

Joža Železnikar

Fotografiji: Jože Gregorič, Matjaž Marinček

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×