Domoznanski krožek

V krožek se je zbrala skupinica vedoželjnih članic, ki jih veseli raziskovanje domačega okolja. Žal se nam ni pridružil noben član. Da bi tako široke pojme, kot so domoznanstvo, domače okolje in raziskovanje, ujele v določen okvir, smo se na svojem prvem srečanju odločile, da se najprej lotimo raziskovanja kašč v naši občini. Kasneje se nameravamo lotiti tudi proučevanja hišnih imen in registriranja razglednikov v naši občini.

o-kasci-na-srajevi-domaciji-sta-nam-marsikaj-zanimivega-povedala-gospodar-in-mag-dusan-stepec_600x400Ker so kašče izdelki ljudskega stavbarstva, s tem pa se strokovno ukvarja etnologija, smo za pomoč prosile etnologa mag. Dušana Štepca, ki je tudi naš občan. Ljubeznivo se je odzval naši prošnji in nam pripravil predavanje o kaščah in o tem, kako naj se lotimo dela, na kaj naj bomo pozorne in kako naj svoje delo dokumentiramo.

srajeva-kasca-se-sluzi-svojemu-namenu_600x400Za preizkusni kamen smo si izbrale kaščo na Jurčičevi domačiji. Menile smo, da je o njej že vse znano in bomo zlahka preverile svojo spretnost preučevanja. Potem pa smo se odzvale vabilu mag. Dušana Štepca in si šle še v Hrastov Dol ogledat kaščo na Šrajevi domačiji. Svojemu projektu – raziskovanju kašč v naši občini smo tako zgradile dober temelj. Upamo, da bo naše delo obrodilo bogat sad.

Dobivamo se ob sredah ob 15. uri v učilnici UTŽO ali pa kar na terenu.

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress