Šolska vrata smo odprli tudi starejši

Oktober je začetek novega študijskega leta ne le za mlade študente, temveč tudi za nas, starejše. V torek, 2. oktobra, smo se člani Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje zbrali v župnijski dvorani v Stični, da bi skupaj začeli s študijskim letom 2018/2019.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Prisotne je najprej pozdravila predsednica društva Jožica Lampret, nato pa je, kot je že običaj, sledil kratek kulturni program. Tokrat smo prisluhnili Alešu Hadalinu in Petri Trobec, ki sta nas ob spremljavi harmonike nasmejala z osmimi dokaj neznanimi, zato pa večinoma veselimi ljudskimi pesmimi. Slišali smo o dveh pregrešnih Italijanih, o dečvi v harteljcu, o tem, da je tobak sladka travca in še kaj. Vmes je bila tudi žalostinka »Vüra bije, sonce mi zahaja«, ki je govorila o izseljevanju. Zaključila sta z »Oj ti uboga šleva«, mi pa smo se jima zahvalili z močnim aplavzom.

Jožica Lampret je nato povedala nekaj o starosti, ki ne sme biti razlog za izključevanje starejših iz dnevnega dogajanja, pa o vlogi Univerze za tretje življenjsko obdobje, katere poslanstvo je predvsem izobraževanje, pridobivanje novih znanj in gibalnih spretnosti, pa tudi druženje. V študijskem letu 2017/2018 smo uresničili vse predvidene aktivnosti, kar je razvidno iz glasila Utrinki, ki so ga prisotni prejeli ob vpisu. V njem so vse dejavnosti podrobneje opisane, tako delo študijskih krožkov kot mesečna torkova predavanja, delavnice in ekskurzije. Delo domoznanskega krožka je ob odsotnosti mentorica Tatjane Kordiš podrobneje predstavila članica Ljuba Štrubelj. Ukvarjale so se z nastankom Ivančne Gorice in v ta namen preštudirale kup gradiva in opravile veliko obiskov na terenu.

Program novega študijskega leta je razviden iz zgibanke, ki so jo prejeli vsi člani. Poleg šestih torkovih predavanj, eno od teh bo na terenu v vinogradu, bodo tekli obstoječi jezikovni krožki, domoznanski in računalniško-fotografski krožek, krožek za urjenje spomina, na novo pa je ponujen krožek Umetnost pripovedovanja. Njegovo dejavnost je predstavil mentor Matjaž Marinček. Predvidene so tri ekskurzije in tri delavnice, v katere bo vključen tudi novoustanovljeni Center za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Ivančna Gorica.

Več o centru in njegovi dejavnosti sta prisotnim povedali vodja Tadeja Gruden in psihologinja Ana Fernetič Deisinger. Gre za dveletni program, financiran s strani EU in Slovenije, katerega naloga je izvajanje preventive za krepitev zdravja. V ta namen bo pet strokovnih delavk izvajalo delavnice, predavanja, svetovanja posameznikom in dajalo informacije o presejalnih programih.

Jožica Lampret je prisotne obvestila, da bo poleg obstoječe tradicionalne telovadbe in nordijske hoje za zdravo gibanje na voljo tudi vadba v fitnesu za seniorje v dopoldanskem času, če bo seveda zanimanje zanjo.

Metka Krajnc, urednica glasila Utrinki, je ob koncu srečanja kratko predstavila letošnje glasilo. Poudarila je, da je vizualna podoba naslovnice nekoliko spremenjena, vključen je namreč tudi nov logotip, ki bo predstavljal naše društvo v javnosti. Članice in člani društva so s svojimi prispevki dokumentirali celotno dejavnost društva v preteklem študijskem letu, dodanih je mnogo fotografij, večina od njih je prispevek članov fotografskega krožka.

Študijsko leto 2018/2019 se je uradno tako začelo, uvodno prireditev pa smo zaključili ob slanih in sladkih prigrizkih, slednje sta pripravili članici društva Darinka in Jožica, in prijetnem druženju.

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×