Obisk na Beneku

Pri grajski kašči na Benek

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kaščarjeva gospodinja Olga Kastelic nas je prijazno sprejela, ko smo prišle na obisk k njej na Benek gledat grajsko kaščo. Kašče so bile prvotno gospodarska poslopja priviligiranih družbenih okolij – gradov, graščin, samostanov in bogatih kmetov. Bile so seveda zidane in velike. V naši občini imamo dve taki imenitni kašči: samostansko žitnico v Stični in grajsko kaščo dvorca Kravjek v Leščevju. Šle smo si ogledat slednjo in podoživet njeno zgodbo.

cerkev-sv-janeza-krstnika_600x400Nad Leščevjem smo se pri cerkvi sv. Janeza Krstnika ozrle na levo stran. Na naši desni je na vzpetini Roje že v 12. stol. stal utrjeni grad Weineck. Ime je dobil po slovenski besedi vinjek, saj je bil hribček takrat poraščen z vinogradi. Kasneje so ga ljudje preimenovali v Kravjek. Po njegovem prvem padcu v bojih za celjsko dediščino, je v dolini pod njim začel rasti dvorec Weineck, ki ni imel več značaja trdnjave. To je bil Kravjek II ali kot so ga preimenovali ljudje – Benek. Ker so zgornji grad obnovili, sta nekaj časa stala oba in nam je zato Valvasor na svojih risbah lahko ohranil podobo obeh.

roje-in-kravjek_skupaj

Oba gradova sta menjala vrsto lastnikov. Spodnjega je že v zelo slabem stanju kupil veletrgovec Fran Fortuna, ki je bil med drugim tudi lastnik gradu Podsmreka, pa tudi Gradička v Stični. Grad je do konca porušil in kamenje razprodal kot gradbeni material. Ni pa porušil kašče. To je prodal in kupci so si v njej uredili bivališče.  Kasneje so si postavili novo hišo, pri kateri se še vedno reče Pri Kaščarju.

V stanovanje predelani del kašče zdaj služi odlaganju in hranjenju razne robe, gospodarski del pa je še verna podoba nekdanje kašče in služi raznim opravilom.

ogledali-smo-si-grajsko-kasco-_600x400

dsc_0293-kopija_600x400

ostanki-dvorca-kravjek_600x400V bližnjo skupinico drevja smo si šle ogledat, kaj je še ostalo od dvorca Kravjek, ki mu je Josip Jurčič namenil tako pomebno vlogo v naši literaturi. V prvem slovenskem romanu Deseti brat ga je spremenil v grad Slemenice. Tu je v Jurčičevem času živela graščakova hči Johana Ott, ki je našemu pisatelju ukradla srce in ji je v romanu namenil vlogo Manice. Danes je od gradu samo še nekaj kamnitega zidu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×