O nespečnosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×
V petek, 15. februarja, je 12 članov UTŽO Ivančna Gorica poslušalo predavanje o nespečnosti. V sklopu Centra za krepitev zdravja pri ZD Ivančna Gorica je o njej govorila Larisa Oblak, univ. dipl. psihologinja.

Izvedeli smo, da je spanje nujno za normalno delovanje organizma, saj »čisti« možgane in poskrbi za imunski sistem. Zato spanje ni počivanje možganov, temveč je aktiven proces. Sestavljajo ga ciklusi, ki trajajo do 90 do 100 minut in se ponovijo do petkrat v noči. Sestavni del ciklusov so sanje, ki pa se jih običajno ne spomnimo. Nespečnost opredelimo, če težko zaspimo, se v noči večkrat zbudimo ali se zbudimo prezgodaj, in to vsaj trikrat tedensko. To vse povzroči, da se podnevi ne počutimo dobro in spočito. Zdravniško pomoč potrebujemo, ko podnevi zaradi premalo spanja ne funkcioniramo več normalno.

Nespečnost je lahko primarna ali sekundarna. Primarna je lahko prilagoditvena, traja kakšen mesec in nastopi zaradi nekega dogodka (npr. smrti). Psihofiziološka je najpogostejša, poznamo pa tudi paradoksno (imamo občutek, da nismo spali, čeprav to ne drži), nastopi pa tudi zaradi duševne bolezni (anksioznosti, depresije). Take motnje spanja sodijo v specialistično ambulanto za motnje spanja, zdravijo pa jo z zdravili, vedenjsko terapijo, tehnikami sproščanja. V pomoč je tudi avtosugestija, saj to, kar mislimo, vpliva na telo.

Vzroki za nespečnost so lahko nepravilna higiena spanja, posledica drugih bolezni, motnje dihanja, hrup v okolici, uživanje psihogenih stvari. Slišali smo nekaj priporočil za boljše spanje. Eno od njih je pižama, ko jo oblečemo, smo pripravljeni za spanje. Uspavala povzročajo odvisnost, zato se jim je treba izogibati. Poležavanje v postelji ni priporočljivo. Po 20 minutah ne-spanja je treba vstati in se zamotiti s kakšnim sproščujočim opravilom. Negativne misli je treba »prekriti« s pozitivnimi. To lahko storimo s STOP-tehniko: zaploskamo in rečemo »Stop!«. Pomaga tudi, če slabe misli »odložimo« tako, da jih zapišemo. Če vnaprej predvidiš, da ne boš spal, se bo to tudi zgodilo! Zanimiva je možnost, da zvok sušilca za lase uspava. To naredi tudi »beli zvok«, to je glasba ali enakomeren zvok. Velja poskusiti!

K slabemu spancu pripomore lahko (tudi) hrana, npr. slabe maščobe, alkohol, kava in druga poživila, sladkarije in sladkor, pa tudi sadje (C-vitamin). Telovadba zvečer ni priporočljiva, saj telo preveč »prebudi«. K boljšemu spancu pa pripomorejo kamilice, ki umirjajo, baldrijan, banana (kalij), mandlji in orehi, med, zelena solata, mlečni izdelki, puran in ribe, veliko spalnega hormona melatonina pa imajo tudi češnje.

Dobili smo torej kar nekaj uporabnih napotkov, saj smo ugotovili, da imamo praktično vsi prisotni težave s spanjem. Kako velike so te, smo izmerili z vprašalnikom, ki smo ga dobili. Če je izračunana učinkovitost spanja 70 % in več, potem je to zelo v redu, pri manj kot 70 % pa je potrebno ukrepanje.

Ivančna Gorica, 15. 2. 2019

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×