O čem govori ajurveda?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

O tem smo se več  naučili na delavnici, ki je v sredo dopoldne, 21. februarja, potekala v prostorih društva. Deset članic in en član smo prisluhnili Kaji Štepec, sicer arhitektki za notranjo opremo, ki se ukvarja z zdravim načinom življenja in prehrane, k čemur spadata tudi joga in ajurveda.

Ajurveda je stara indijska veda, poznana že več 5.000 let p. n. š., ki povezuje um, telo in naravo, saj »aju« pomeni življenje, »veda« pa znanje. Ajurvedska medicina je alternativna, človeka obravnava celostno in uči, kako poslušati svoje telo in mu tako pomagati do zdravja. Vitalne energije, ki jih upošteva, so voda, zemlja, zrak, ogenj in eter – prazen prostor v vesolju. Po njih razvršča ljudi v tri narave – doše, in to: vata (zrak in prostor), pita (ogenj in voda) in kapha (voda in zemlja). Vsaka doša ima svoje značilnosti in njim primerno prehrano in pripravke, ki zagotavlja uravnoteženost telesa in duha.

Kakšno došo imamo, smo izvedeli v posebnem kvizu – vprašalniku s 25 vprašanji oz. značilnosti. Po njih smo se pod vodstvom vodje Kaje sami razvrščali in ugotovili, da običajno prevladuje ena doša, nekaj značilnosti pa je tudi v drugi doši. Ko smo prešteli svoje odgovore, smo ugotovili, da večina nas sodi v pito s kombinacijo v vati, kar je tudi sicer večina ljudi.

Primerni okusi hrane pri vati so od šestih možnih(sladko, slano, kislo, pekoče, grenko, trpko) sladko, kislo, slano, zato lahko uživa toplo, vlažno in zemeljsko hrano. Pita lahko je sladko, grenko in trpko, hrana naj bo čimbolj hladna, torej solate in vse, kar hladi njihov ogenj, manj mastno in začinjeno. Neravnovesje med došama se kaže v težavah z zdravjem, zato jih je treba s hrano uravnavati, in to drugače v različnih letnih časih. Pri tem se je treba naučiti poslušati svoje telo.

Testirali smo masko iz gline in vrtnice, ki jo je pripravila Kaja in pili njen čaj. Slišali smo tudi o »super hrani«, kot je vrtnica, neem, modri grah, tulsi in druge. Dobili smo nov pogled nase in vase, kar je zelo dragoceno za vsakdanje življenje.

 

Ivančna Gorica, 22. 2. 2024

Joža Železnikar

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×