Španščina

V študijskem letu 2015/2016 smo v okviru Univerze za tretje življensko obdobje pričeli z učenjem španskega jezika. To je romanski jezik, ki ga kot  materni jezik govori okrog  500 miljonov ljudi, predvsem v Španiji in Južni Ameriki in iz leta v leto pridobiva na pomembnosti v svetovnem merilu..

V svet španščine nas je popeljala Liliana Ines Kožar. Prihaja iz Argentine in španščina je  jezik okolja, v katerem je odraščala, se izobraževala in živela. Danes živi v Višnji Gori, kjer se ukvarja z učenjem španščine, s prevajanjem in lektoriranjem iz angleščine in španščine v slovenščino in španščino.

Mentorica Liliana Ines Kožar pravi:

Na tečajih španščine je povdarek na vsakodnevnih situacijah, na sporazumevanju, branju in pisanju. Udeleženci spoznavajo kulturo, značilnosti in zanimivosti špansko govorečih dežel, pri tem pa širijo svoj besedno zaklad in utrjujejo slovnico. Tako naše ure niso samo učenje, so tudi zabavne in zanimive. V prvem letu smo se naučili, kako se predstavimo v španskem jeziku, kako se pogovarjamo o poklicih, o družini in o sorodnikih. Pogovarjali smo se o hrani, sadju in zelenjavi. Skozi besedila smo spoznavali nove besede, slovnico, utrjevali komunikacijske sposobnosti, z domačimi nalogami pa smo utrjevali naše pisne sposobnosti.

V študijskem letu 2016/2017 se nadaljuje učenje španskega jezika na ravni A1. Pri delu razvijamo spretnosti razumevanja, pisanja, branja in komuniciranja. Poleg sedanjega časa pri delu že uporabljamo pretekli in prihodnji čas, srečamo se tudi z velelnikom v trdilni in nikalni obliki. Pri delu uporabljamo učbenik: Español en marcha,  kjer so besedila vzeta iz vsakdanjega življenja. Spoznavamo tuje dežele, kulturo in običaje, poskušamo se vživeti v določene situacije: naučimo se, kako naročiti hrano in pijačo v restavraciji, rezervirati sobo v hotelu, znamo vprašati za pot, se pogovarjati o filmih, o navadah v sedanjosti in preteklosti, napisati pismo in podobno.

V vsakem naslednjem jezikovnem tečaju se učenje nadaljuje in nadgrajuje na nivoju A2-B1. Nova znanja temeljijo na utrjevanju že pridobljenih znanj in utrjevanje na komunikacijskem, bralnem in pisnem sporazumevanju, ob tem pa se že obdelano snov poglablja.

K učenju tega lepega jezika bi povabila vse, ki vas jeziki zanimajo. Lahko se nam pridružite v nadaljevalnem tečaju, ki poteka vsak četrtek ob 9. uri v prostorih nad Knjižnico v Ivančni Gorici.  Če ste začetnik ali če nekaj osnov že poznate, pridružite se nam, z veseljem vam bomo vsi udeleženci tečaja pomagali premostiti začetne ovire.

Nekaj mnenj o lanskoletnem tečaju:

·       Na tečaju se družim z enako mislečimi. Treniram sive celice v učenju tujega  jezika in glej ga zlomka, profesorica sploh ni groza in strah.

·       Španščina me nikoli ni preveč zanimala, prej portugalščina in italljanščina. Potem pa je mož izbral španšćino. Zdelo se mi je zabavno, da tečaj obiskujeva hkrati, pa sem bila še vedno skeptična, če mi bo šel jezik v glavo.. Tako sva spoznala Lili, ki nama je z dobro voljo, prijaznostjo, odločnostjo in vztrajnostjo približala špansko govoreči del sveta.

·       Naša skupina je prijetna, ure so zabavne in španščina sploh ni tako trd oreh, kot sem mislila na začetku.

·       Mentorica Lili potrpežljivo odgovarja na naša vprašanja in se prilagaja vsakemu tečajniku posebej. Tako  preko nje spoznavamo tudi živahen temperament špancev in njihovo kulturo. Seveda pa zna biti naša mentorica tudi zelo stroga. Naloge morajo biti narejene, pišemo tudi dva testa v študijskem letu, da preverjamo naše znanje in razumevanje španskega jezika.

·       V tem šolskem letu smo se naučili veliko, več kot sem pričakovala. Komaj čakam, da se začne novo šolsko leto, da se spet vrnemo v »šolske klopi«, saj so naša druženja zelo prijetna.

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress