Zakaj se učim španščino?

Španščina je zelo speven in melodičen jezik.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Buenos dias Espanol

Tudi v šolskem letu 2016/2017 smo nadaljevali z učenjem španskega jezika. Tokrat smo bili v manjši zasedbi.  Bili smo samo štirje. Tri punce Tatjana, Dani ter Klementina, in ker ne sme manjkati močnejši spol, je bil z nami tudi Miran. Alenka in Lado sta se odselila na Kras in tako jima je bilo predaleč za  obiskovanje naših ur. Pogrešali smo ju in se ju večkrat spomnili, saj so se med nami v prvem letu spletle prijateljske vezi.

Z nami je bila seveda tudi naša učiteljica Lili Kožar, ki nam je skozi jesenske in zimske mesece razlagala učno snov in se  trudila, da bi nas veliko naučila. Snov nam je razlagala najprej v španskem, nato pa tudi v slovenskem jeziku. Da bi se navadili poslušati in razumeti španšcino, jo je dvakrat nadomeščal njen mož Dario.Tudi ure z njim so bile zanimive, vsekakor pa drugačne.

V prvem letu smo uporabljali samo sedanji  čas. Letos smo  svoje znanje razširili na preteklik, prihodnjik in velelnik. Osvajali smo tudi zaimke in pridevnike. Snov smo predelovali po učbeniku, za naloge pa smo velikokrat morali poleg nalog iz delovnega zvezka pisati spise z določenimi naslovi, kar je za nas začetnike predstavljalo velik izziv, saj nam je zmanjkalo besed in slovnice. Veliko napak smo naredili in se tudi iz njih veliko naučili. Prav zaradi spisov smo velikokrat zašli iz učbenika in se učili tudi snovi, ki spadajo pod znanje A2.

Smo skupina zelo radovednih učencev, ki bi radi osvojili vse znanje naenkrat. Toda žal nismo petletni otroci, ki imajo sposobnost učiti se več jezikov hkrati, imamo pa zato veliko izkušenj. Vsi smo se že prej učili en ali dva tuja jezika, zato hočemo do potankosti izvedeti skrivnosti španskega jezika. Španščina je zelo speven in melodičen jezik. Precej je podoben italijanskemu.  Veliko smo se pogovarjali o navadah in običajih v špansko govorečih deželah, spoznavali te dežele in njihovo kulturo. Španski temperament je tako značilen in se odraža tudi v plesu flamenku z kastanjetami. Spoznali smo tudi hrano, ki je precej bolj domišlijska kot naša kranjska.To pa ni vse, kar smo se do sedaj naučili. Ker vsi upamo, da nas bo nekoč v prihodnosti pot zanesla v Španijo, smo se naučili, kako vprašati za pot, kako v  trgovini kupiti, kar potrebujemo in seveda tudi razumeti odgovore. Res zelo uporabno znanje.

Upam, da sem s temi vrsticami spodbudila, da se bo še kdo opogumil in se učil španščine.

¡Nos vemos en octubre!

V nadaljevanju je nekaj odgovorov, ki smo jih udeleženci tečaja zapisali na vprašanje »Zakaj se učim španščino?« kar v španščini.

 ¿Por qué estudio español?

 Para mantener la mente ágil es muy bueno aprender una lengua extranjera. Yo elegí el español porque me gustan los idiomas derivados del latín como el francés y el Italiano que ya estuve estudiando.  Quiero aprender español porque me gusta mucho.  Soy jubilada y espero algún día visitar un país donde la gente habla español. Ya que aprenderé español podré ordenar la comida en un restaurante, comprar ropa, pedir una dirección.  Y entonces estaré muy orgullosa de mis conocimientos que obtuve en la Universidad para la tercera edad.

Por casualidad empecé a ir a clases de español. He descubierto que es un idioma muy interesante. Yo no tenía conocimiento de los fundamento de correo. Ahora  tenemos la maestra excelente nacido en Argentina. Por supuesto es de Eslovenia.  Éramos seis estudiantes. Este año fuimos solo cuatro alumnos. Debo decir que no es tan fácil hablar Español.   Si no estudias  por supuesto no es fácil. Como dice nuestra Lili es suficiente repasar un  cuarto de hora al día.  Después de cada dos lecciones tenemos una prueba.  Nuestro aprendizaje no tiene fin.  Espero poder visitar España y tal vez viajar con Lili en Argentina.

Me gusta el idioma español  y me gusta viajar. Cuando estoy en el extranjero no puedo hablar  esloveno porque  nadie lo entiende.  Hace dos años tuve la oportunidad en Ivančna Gorica de estudiar español. Es muy agradable y divertido asistir a nuestras clases. Cada jueves aprendí algunas palabras nuevas y creo que cuando esté en uno de países donde hablan español, podré comunicarme en español y que la gente me comprenda.

 

Ivančna Gorica, junij 2017

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×