Začetek študijskega leta 2017/2018

S štirimi »Jaga babami« (in enim »jaga dedcem«) v novo šolsko leto

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

V torek, 3. oktobra, smo na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica v župnijski dvorani v Stični začeli šolsko leto 2017/2018. Stari in novi člani smo dodobra napolnili dvorano in izvedeli, s čim vse si bomo širili obzorja v naslednjih osmih mesecih.


Prisotne je najprej nagovorila predsednica UTŽO Jožica Lampret. Poslanstvo univerze je po njenih besedah, da širi znanje starejših in jim z dejavnim staranjem omogoči, da ostanejo aktivni člani družbe. Kulturni del srečanja je izvedla skupina »Jaga babe«. Štiri jage babe in en jaga dedec so nas z vokali in različnimi glasbili popeljali v svet obrednega petja in staroverskih bogov. Od novoletne pesmi so nas prek kresovanja in vseh štirih letnih časov vodili do srečanja s smrtjo v pesmi »Fantič je hodil…«. Svoj koncert so zaključili s koledniško pesmijo in tako zaokrožili časovni krog enega leta. Umirjeni ritmi pesmi so nas za nekaj časa popeljali stran od ponorelega današnjega časa, zato so si prislužili močan aplavz.
V tu in danes nas je prestavil gost naš župan Dušan Strnad. Zahvalil se je predsednici in mentorjem za predano delo. Ugotavlja, da je med starejšimi toliko pozitivne energije, da so lahko zgled mlajšim. Razveselil nas je z načrtom, da bo občina v petih letih zgradila nov poslovno-kulturni objekt, kjer bo svoje prostore dobila knjižnica, za kulturne dejavnosti bo nova dvorana, pa še občinske strokovne službe bodo dobile nove pisarne. Sedanji prostori knjižnice bodo na razpolago za druge, tudi naše, dejavnosti.

V nadaljevanju srečanja je predsednica predstavila letošnji program. Poleg utečenih jezikovnih in računalniških krožkov bo nov začetni krožek angleščine, ki ga že nekaj let ni bilo. Novost je krožek jazz-dance, ki ga je predstavila mentorica Slavica. Fotografski krožek bo letos vodil Matjaž Marinček. Domoznanski krožek se bo, kot je povedala njegova mentorica Tatjana, ukvarjal z zgodovino Ivančne Gorice. V novem krožku Urjenje spomina in logike bo mentorica Metka Šajn.
Vsak prvi torek v mesecu se bo zvrstilo šest predavanj. Predsednica je še posebej opozorila na predavanje Šola varne vožnje, ki mu bo sledila tudi praktična ura vožnje z inštruktorjem Avtošole INTI PRAH iz Krškega za tiste, ki se bodo zanjo odločili. Poleg tega bosta še dve delavnici, in to peka iz kvašenega testa na Muljavi in EFT tehnika sproščanja. V načrtu sta tudi dve ekskurziji, prva v Štanjel že v oktobru in druga na Ptuj v januarju ter obisk kulturnega dogodka v Ljubljani.
Ponudbe je torej dovolj, treba se je le odločiti! Podroben program je razviden v lični zgibanki, ki jo je prejel vsak udeleženec srečanja, pa tudi v glasilu Utrinki. Te je na kratko predstavila njihova urednica Metka Krajnc.
Po uradnem delu je sledil vpis in nato pogostitev z druženjem, kot je to že običajno.
V sredo so se že začela prva srečanja krožkov, čemur bo sledilo resno delo z odkrivanjem novih znanj in spoznanj. Dobrodošli!

Ivančna Gorica, 6. 10. 2017

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×