Začelo se je…

Študijsko leto 2019/2020 na »tretji univerzi«, kot ji rečemo, uradno pa v Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica. Natančno 1. oktobra smo se srečali v občinski sejni sobi, ki je bila za več kot 60 študentov kar pretesna. V dobri uri smo opravili vse, kar je potrebno za resen začetek dela.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Prisotne je najprej pozdravila Jožica Lampret, predsednica društva, nato pa je voditelj programa Matjaž Marinček besedo predal podžupanu Tomažu Smoletu. Da je UTŽO za občino dragocena, ker starejše ohranja aktivne, jim omogoča nova znanja in medsebojno druženje in jih ohranja vitalne, je poudaril. V naslednjem letu se bo občina vključila v Prostofer, ki bo omogočal brezplačen prevoz starejših. Tu bo prostor tudi za šoferje – prostovoljce. Zaželel nam je mnogo novega znanja, pa tudi veselega druženja.

Kot je že običajno, je sledil kratek kulturni program v izvedbi Glasbene šole Grosuplje, enota Ivančna Gorica. V svet ljudskih pesmi sta nas popeljala Žiga Štrus in profesorica Polona Kopač Trontelj ob klavirski spremljavi profesorice Evelin Legovič.

Pri vpisu je vsak udeleženec prejel naše glasilo »Utrinki«. Predstavila jih je urednica Metka Krajnc. Njihova vsebina je pregled preteklega študijskega leta v besedi in slikah. Imeli smo šest predavanj, tri ekskurzije, devet študijskih krožkov, nekaj delavnic in udeležili smo se dveh kulturnih dogodkov v Cankarjevem domu. S telovadbo in pohodi pa smo skrbeli tudi za zdravo telo. Naveden je tudi program za študijsko leto 2019/2020. Predsednica Jožica Lampret se je zahvalila Metki Krajnc za dosedanje urednikovanje in predstavila novega urednika. To bo Matjaž Marinček.

Septembra je potekala že tradicionalna prireditev »Vsi smo ena generacija«, kjer je na stojnici svoje delo predstavila tudi UTŽO. Tatjana Kordiš in Matjaž Marinček sta pripravila plakate s presekom naših dejavnosti. Žal jih je videlo le malo ljudi, saj jih je pregnal dež. Plakati bodo razstavljeni v občinski sejni sobi, udeležencem današnjega srečanja pa jih je s pomočjo računalniških prosojnic, »podloženih« z glasbo, predstavil Matjaž Marinček. Plakate si je mogoče ogledati tudi na naši spletni strani, saj pozornosti niso vredne zgolj fotografije, temveč tudi spremljajoči teksti. Za vloženo delo smo se obema avtorjema zahvalili z aplavzom.

Program za študijsko leto 2019/2020 je naveden v zgibanki in »Utrinkih«. Kaj bomo počeli, je povzela Jožica Lampret. Predvidenih je šest predavanj, tri ekskurzije, od tega ena v Nemčijo, jezikovni študijski krožki in delavnice ter kulturni dogodki. Na novo bomo začeli s krožkom »Umetnost pripovedovanja in branja«, ki ga bo vodil Matjaž Marinček. Za animacijo nas je podučil z Gandijevimi besedami »Živi, kot da boš umrl jutri, uči se, kot da boš živel večno«. Za povrh je pa še malo imitiral znamenitega predsednika Trumpa.

V tem tednu bodo prva srečanja krožkov, da smo že začeli z delom, pa je pokazala lista prijav za prvo ekskurzijo, ki bo 15. oktobra. Na njej je bilo kar 33 podpisov.

Kulinarika Jakob je poskrbela za slano zakusko in pijačo, naše članice pa za sladke dobrote. Tako opremljeni smo odšli novim doživetjem naproti…

Ivančna Gorica, 1. 10. 2019

Jože Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×