Predavanje Tomaža Vesela o urejanju vrtov in ogled mozaikov v Šentvidu pri Stični

Člani Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica smo se 19. 5. 2017 udeležili predavanja Tomaža Vesela Urejanje vrtov in si ogledali tudi njegov vrt v Šentvidu pri Stični.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Gospod Vesel je ljubiteljski zbiratelj rastlin in tudi zbiratelj  starih predmetov. Najprej nam je pokazal  nekaj  zanimivih predmetov, ki jih hrani v vrtni hiški in so jih uporabljali v gospodinjstvu še njegovi stari starši. Med predmeti smo lahko prepoznali mnogo pripomočkov, ki so jih za pripravo hrane uporabljale naše mame in babice. V kozolcu hrani orodje in predmete, ki so se še do nedavnega uporabljali pri kmečkih opravilih.

Najbolj pa smo se razveselili ogleda njegovega vrta, saj je med nami kar nekaj strastnih ljubiteljev vrtov. Gospod Vesel se z urejanjem vrta ukvarja že več let, saj je to dolgoročen proces in zahteva desetletja strokovnega dela. Navdušil nas je njegov vrt, ki je načrtno zasajen z nasadi raznovrstnih rožic, grmovnic in dreves. Občudovali smo  različne vrste javorjev v rdečkastih in rumenih odtenkih, raznobarvne azaleje in vednozelene grme z barvitimi plodovi.  Vrt krasijo tudi zimzeleni iglavci in bogate zbirke rododendrona, teloha, metuljčnika, hoste, geranije … Sam vrt je razdeljen v različne parkovne prizore (angleški kotiček s klopcami za počitek in občudovanje narave, japonski vrt …).

Gospod Vesel si želi, da bi v  bodoče lahko realiziral že zastavljeni projekt in zasadil vrsto dreves na območju osnovne šole, vrtca in bolnice. Tako bi lahko v Šentvidu pri Stični imeli pravi arboretum in s tem omogočili šolarjem, študentom in drugim ljubiteljem vrtov spoznavati drevesa. Obenem bi bil to tudi prostor za sprostitev in občudovanje narave.

Gospod Vesel ni skoparil  z nasveti glede vzgoje rastlin, mnogi so delili svoje izkušnje z njim.            Dejal je:» Pravi vrt je tisti vrt, kjer vedno nekaj cveti ne glede na letni čas«. Svetoval nam je, da zasadimo grmiček šmarne hrušice, ki ima slastne in okusne plodove in vsebujejo mnogo C-vitamina.

Zadovoljni in polni vtisov smo nadaljevali z ogledom umetniških mozaikov, ki so nastali na betonski podporni steni, ki je bila zgrajena zaradi nove prometne ureditve v Šentvidu pri Stični. Projekt nam je predstavila vodja projekta, likovna pedagoginja na OŠ Ferda Vesela Jelka Rojec.  Nastalo je kar 34 mozaikov, ki so  izdelani po likovnih predlogah na temo »Življenje našega drevesa«. Ustvarjali  so jih šolarji in številni krajani, organizirani po društvih in organizacijah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×