Praznovali smo naših 20 let

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) Ivančna Gorica šteje letos 20 let. Delovati je začelo leta 2004, tedaj sicer v sklopu občinske Zveze kulturnih društev, kot društvo z vsemi atributi pa je bilo ustanovljeno leta 2016. Okroglo obletnico delovanja smo 21. maja proslavili s slavnostno prireditvijo v Kulturni dvorani Stična. Kot gosta sta se jo udeležila podžupan Tomaž Smole in Saša Koleša, vodja občinskega ZKD in JSKD. Povabili smo tudi prof. dr. Ano Krajnc, predsednico slovenske UTŽO, ki se je opravičila, smo pa prejeli njeno prijazno pismo, katerega tekst objavljamo posebej. Na prireditvi ga je prebral Matjaž Marinček.

Preko sto članov je bilo deležnih prepleta plesa, glasbe, spominov, zahval in humorja. Prireditev, zgled medgeneracijskega sodelovanja, sta povezovala Vesna Celarc in Matjaž Marinček, začeli pa so jo dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča.

Štirje plesni pari so nas navdušili s svojo spretnostjo in usklajenostjo, odplesali pa so dva plesa, jive in dunajski valček. Podžupan Tomaž Smole nam je izročil županov spominski kovanec in poudaril, da smo pomembni tudi za občino. Starejšim omogočamo kvalitetno preživljanje časa ob pridobivanju novih znanj in jim tako zagotavljamo bogatejše staranje.

Pevke ŽePZ Harmonija so nastopile s štirimi pesmimi, dvema narodnima, Travniči so že zaljeni in S´m še mihna bla, slišali pa smo še dve Avsenikovi, Planike in Jadraj z menoj. Predsednica Metka Krajnc je v imenu vodstva pozdravila prisotne. Upokojitev lahko pomeni tudi osamljenost, ki pa jo lahko premagajo novi interesi, nova socialna mreža in prijateljstva ter znanja. Povabila je prisotne, da so še naprej aktivni v društvu in vanj povabijo tudi druge znance in prijatelje. O nastanku društva in njegovem poslanstvu je spregovorila njegova ustanoviteljica in deset let tudi predsednica Jožica Lampret. Učenje in nova znanja ohranjajo duha in razvijajo možgane, saj starost ni problem, temveč izziv. V dvajsetih letih delovanja je društvo pripomoglo k aktivnemu staranju članov. Danes deluje devet krožkov, ki vključujejo 129 članov. S telovadbo, nordijsko hojo in pilatesom skrbimo za zdravo telo, za zdrav duh pa obiskujemo gledališke predstave, se udeležujemo predavanj in delavnic ter hodimo na ekskurzije. Dejavnost društva kot pomembno priznavata tudi občina s finančno subvencijo in zagotavljanjem prostora in Ministrstvo za izobraževanje.

S svojim petjem nas je razveselila mlada Stičanka Eva Kovačič, sicer študentka viole in vsestranska glasbenica. Na klavinovi se je spremljala sama, in to prvikrat, kot je izdala. Zapela pa je najprej dve zimzeleni pesmi, Lastovka in Poletna noč, nato pa še evrovizijsko Prisluhni mi in avtorsko Papir. S svojim glasom je napolnila dvorano in požela bučen aplavz. Prerokujemo ji svetlo glasbeno bodočnost.

Osem članov, ki so z delovanjem v društvu pustili prepoznaven pečat, je prejelo iz rok predsednice Metke Krajnc pisno zahvalo. Prireditev je zaključila kratka zabavna igra avtorja, scenarista, režiserja in igralca Matjaža Marinčka z naslovom Medicinske kolobocije. Odigrali so jo člani študijskega krožka Umetnost branja in pripovedovanja in z njo dobro nasmejali občinstvo.

S tem je bil uradni del prireditve končan in sledil je neuradni, družabni z zakusko. Za prigrizke je poskrbela firma Pipo, za sladice pa kar prizadevne članice društva. Ničesar ni zmanjkalo, tako da smo v naslednjih 20 let društva startali zadovoljno siti.

Fotografije: Gašper Stopar

Ivančna Gorica, 22. 5 2024

Joža Železnikar

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×