OBISK VINOGRADNIŠKE TURISTIČNE KMETIJE COLNAR NA TRŠKI GORI

Prvi torek v novembru smo se ob 14.30 zbrali na postaji v Ivančni Gorici, vstopili na avtobus in se odpeljali proti turistični kmetiji Colnar na Trški gori.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Sprejela sta nas simpatična gospodinja, gospa Katarina Colnar, in njen sin Janez. Povabila sta nas v t. i. zidanico in po kratki video predstavitvi Trške gore smo se posedli v prijetno jedilnico in gospodinja Katarina nam je predstavila družino.

Povedala je, da korenine Colnarjev segajo vse do leta 1400, da kmetijo prevzame prvi moški potomec v družini in da mu je ime Janez. Na kmetiji delata z možem in štirimi otroki. Zemljo, predvsem za vinograde, vseskozi dokupujejo in tako danes obdelujejo 15 ha vinogradov. Vse delajo sami, ukvarjajo se tudi z izletniškim turizmom in pripravljajo pokušine vina v hramu na Trški gori. Obiskujejo jih skupine, take, kot smo bili mi. Nudijo jim domačo hrano, vse pridelajo sami, in pa seveda njihova vina, zlasti cviček. Ponašajo se s priznanjem Kralj cvička in to kar dvakrat. Na to so še posebej ponosni. Vino prodajo sami, v zidanici, posegajo pa tudi po zunanjih trgih. Gospa Katarina se je izšolala za sommelierko in to v vseh treh kategorijah.

Zelo prijetno jo je bilo poslušati, potem pa nam je povedala, da nam bo pripravila malico. Besedo je prevzel 13. Janez po vrsti v družini Colnar in začeli smo s pokušino vin, cvička in belega vina. Razkazal nam je sodobne stroje, ki so danes v vinogradništvu in kletarstvu še kako potrebni. Razložil nam je postopek obrezovanja trt, pecljanja, mletja, stiskanja, fermentacije, pretokov in stekleničenja. Udeležuje pa se tudi različnih tekmovanj.

Vrnili smo se v jedilnico, kjer nam je gospa Katarina pripravila malico. Ob domači pogači, svežem kruhu, slanini, salami (vse seveda domače), siru in zelo dobri potici smo za pokušino dobili še tretje vino. Nazdravili smo.

V treh urah smo vseskozi čutili neverjetno pripadnost družini, ki je temelj vsega, pripadnost Trški gori, zemlji, vinu, vinogradu, kletarstvu. Pripadnost rodni Dolenjski.

V priročni prodajalni smo nakupili vino za domov, se zahvalili Katarini in Janezu in jima zaželeli poslovnih in družinskih uspehov. Polni vtisov smo se odpeljali proti Ivančni Gorici, saj je naš Niko pokušino samo opazoval.

Študentje UTŽO Ivančna Gorica predlagamo, da bi v prihodnje predavanja potekala kar v zidanicah. Ker je bilo luštno.

Darinka Petek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×