O Zvezi prijateljev mladine Slovenija ali »Pomagaš drugim, pomagaš sebi«

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×
Na zadnjem letošnjem predavanju smo v torek, 16. aprila, izvedeli, kako deluje Zveza prijateljev mladine Slovenija. Trideset članov je prisluhnilo Darji Groznik, predsednici tega društva. Po velikosti je društvo tretje največje v Sloveniji, v zvezo jih je vključenih 112. »Stari« so 65 let.

Darja Groznik je naša domačinka, izhaja iz Višnje Gore. Po izobrazbi je psihologinja, sicer pa deluje kot novinarka na RTV Slovenija. V Zvezo prijateljev mladine (ZPMS) se je vključila leta 2003 kot prostovoljka na TOM telefonu za otroke. Leta 2012 je prevzela predsedovanje društvu in sedaj deluje kot lobistka za zakone, ki naj izboljšajo položaj otrok. Ugotavlja, da je bilo v nekdanji Jugoslaviji za otroke s strani državnih institucij bolje poskrbljeno, kot je sedaj. Med pomembne izbojevane bitke šteje to, da otroci v šoli dobijo malico, da jim je zagotovljeno zdravstveno varstvo in da jih ščiti 56. člen Ustave. Ta zagotavlja, da za otroke poskrbi država, če starši tega niso zmožni. Z zakonom je opredeljeno tudi, da je fizično kaznovanje otrok neprimerno. Prav tako jih ni dovoljeno medijsko izpostavljati.

Dejavnost zveze je socialno – humanitarna pomoč družinam in otrokom na terenu (zbiranje denarja, plačilo položnic), program »Botrstvo« (tega izvaja ZPM Moste ob sodelovanju Vala 202), razvijajo talente otrok z raznimi delavnicami, znano je počitniško varstvo »Pomežik soncu«. 113 usposobljenih svetovalcev dela na TOM telefonu, ki je edini otroški telefon pri nas. Deluje prek posebne mreže, saj je njegova številka 116 111 mednarodna. Največ problemov imajo otroci z odraščanjem. Lani so tako imeli 31.627 klicev, kar 5.774 od teh je bilo takih, da so zahtevali posredovanje svetovalcev.

Od programov so znani »Bralna značka«, otroški parlament, lani so imeli v Mariboru razstavo 70-letnici dedka Mraza. Imajo poseben sklad »Sapramiška«, s katerim pomagajo otrokom, ki potrebujejo fizioterapijo. 250 mladih raziskovalcev letos raziskuje počitnice nekoč in danes. Znana so letovanje, zimovanja in počitniška dejavnost. Enkrat letno, letos bo to 15. maja, je družinam omogočen prost dostop v muzeje in galerije. Dosežek je tudi, da sta mama ali oče lahko ob otroku v bolnišnici, čeprav morata za to vzeti dopust. Trenutno bijejo bitko za to, da bi bil vsak otrok zdravstveno zavarovan že ob rojstvu in da ni odvisen od zavarovanja staršev. Vse več pediatričnih storitev je namreč plačljivih, problem so zato pretečena zavarovanja staršev, katerih žrtev so tudi otroci.

Sredstva za svoje delovanje pridobivajo z donacijami in prostovoljnimi prispevki, zato sodelujejo z velikimi firmami, kot so Hofer, Lidl, Mercator, Lek ipd. Letos so zbrali 40.000 € pri sodelovanju z OMV za akcijo »Pomežik soncu«. Razpolagajo s trinajstimi počitniškimi domovi, kjer letno letuje prek 12.000 otrok. Lastniki so tudi Hiše zavetja Palčica v Grosupljem, kamor pridejo predšolski otroci, ki jih je treba urgentno odmakniti iz njihovega okolja. Strokovno ga podpira Center za socialno delo Grosuplje 24 ur na dan. Izdajajo spletni časopis »Časoris«, namenjen medijskemu opismenjevanju otrok. V njem objavljajo informacije iz odraslega sveta, vendar na otrokom razumljiv način. To je tudi boj proti lažnim novicam, ko družbeni mediji širijo laži, ki tako postajajo resnice. Naša RTV po izjavi Darje Groznik tega ne počne.

V naši občini društva ZPM ni, morda pa bo po današnjem predavanju kdo začutil potrebo, da ga ustanovi.

Ivančna Gorica, 17. 4. 2019

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×