Nogomet brez žoge – ali je možen?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Odgovor je: da, možen je! O tem nas je na torkovem srečanju 10. januarja v Šolskem centru, bilo nas je 19, prepričal Tomaž Vesel. Poznamo ga kot nekdanjega predsednika Računskega sodišča, kjer je bil deležen veliko (z njegovega vidika najbrž preveč) pozornosti, kot vrtnarja, videli smo njegov vrt, bil pa je tudi dijak našega Šolskega centra. Spoznali smo ga kot odličnega govorca, saj nas je s svojim izvajanjem držal v pozornosti debeli dve uri. Vsebino vsega je nemogoče spraviti na eno stran, zato bom v prispevku povzela le nekaj najbolj ilustrativnih in presenetljivih dejstev.

Kaj torej ostane v nogometu, če v njem ni žoge? Denar, seveda, in to veliko denarja. Od vsega denarja, ki se na svetu preliva v športu, ga je v nogometu 80 %. Vesel je povedal, da ga je igral že kot otrok, kasneje je otroke tudi treniral, leta 2016 pa se je v njem znašel kot funkcionar. Postal je predsednik nadzornega odbora v FIFA – Svetovni nogometni organizaciji. Tja ga je pripeljal takratni velik škandal, ko je FIFA leta 2015 zaradi korupcije praktično razpadla.

Nogomet je organiziran hierarhično, od krajevnih klubov, do regionalnih, državnih in evropske (UEFA) oz. kontinentalnih zvez do svetovne, to je FIFA, ki je locirana v Švici. Razpadla je zato, ker je 24 članov sveta po svoji presoji podeljevalo lokacije svetovnih nogometnih prvenstev, za kar so sprejemali podkupnine zainteresiranih (Katarja, Maroka itd.), in to po 10 in več milijonov dolarjev (skupaj so »pokurili« 1,5 milijarde dolarjev). Svetovno nogometno prvenstvo prinese državi-organizatorici tako reklamo kot posel, vreden 100 milijard dolarjev. Interes držav je zato ogromen, saj za seboj potegne velikanske zaslužke, gleda pa ga ves svet. Katar nikoli ne bi smel imeti svetovnega prvenstva, saj tam živečih 300.000 državljanov za to nima nobenih pogojev, imajo pa neizmerno bogastvo iz nafte in plina. In znali so podkupovati…

Od kod razpad FIFA-e? Na osnovi prijave »žvižgača« – skesanca je njeno dejavnost spremljal ameriški FBI. Rezultat je bila zaradi odkritega podkupovanja aretacija vseh članov sveta, ki so jih priprli, zato je FIFA ostala nefunkcionalna in brez vodstva. To se je zgodilo tudi z UEFO – evropsko nogometno zvezo kot članico FIFA-e, kjer se je kot rešitelj v pravem trenutku znašel Aleksander Čeferin. FIFA ima 6,4 milijarde dolarjev proračuna v štirih letih, ki ga zasluži s svetovnim nogometnim prvenstvom. Glavni viri dohodka so prodaja pravic za televizijski prenos tekem, blagovna znamka FIFA, kjer je samo igrica vredna milijardo dolarjev. Prodaja tudi znamko na rekvizitih in karte za tekme, ključni so še sponzorji (n.pr. Coca cola, Mc Donalds, Hisens) in reklame na stadionih.

Leta 2016 je Vesel prišel na sedež FIFA v Švici in ostal tam 6 let z nalogo, da naredi red. Z mnogo truda in dela mu je to večinoma tudi uspelo. Iz FIFA oz. njenega proračuna dobi vsaka država po 1,5 milijona dolarjev za razvoj nogometa. (iz UEFA-e po 6 milijonov). Ker manjkajo kriteriji za porabo tega denarja in kontrolni instrumenti, se poneverbam in goljufijam ni mogoče izogniti. Vesel je prihodke članov nadzornega sveta prepolovil, dobijo »le« 300 tisoč dolarjev letno za 3 seje. Spremenil je način določanja lokacije svetovnega prvenstva tako, da so v prijavljenih zainteresiranih državah pregledali stanje po določenih kriterijih in zahtevali izjavo, koliko bo FIFA zaslužila z organizacijo svetovnega prvenstva. V naslednjem svetovnem prvenstvu bo tako razdeljenih 11 milijard dolarjev, kandidatke pa so ZDA, Mehika, Maroko in Kanada.

In še nekaj dejstev o UEFA-i, kjer »kraljuje« naš Aleksander Čeferin. Njen letni proračun znaša skoraj 5 milijard evrov, največ denarja prinese Liga prvakov, in to 4 milijarde letno. Ima še evropsko prvenstvo in žensko evropsko prvenstvo, ki pa ne nese denarja. Iz njenega  proračuna gre letno po 6 milijonov € vsaki državi-članici in klubom za razvoj nogometa. Tekmovanja angleške prve lige so trenutno najbolj gledane in prinašajo ogromno denarja s prodajo pravic do TV prenosa in z reklamami na stadionu (te pripadajo klubom). Vir denarja so tudi dresi, prodaja kart, (stadioni sprejmejo po 60 tisoč gledalcev), TV reklame med odmori.

Znani igralci, s katerimi se je Vesel osebno srečal in njegovo mnenje o njih? Maradona – čista razvalina; Pele – gospod, asket, ljubitelj nogometa; Ronaldo – snob, asket, obseden z nogometom, boji se ljudi; Mesi, majhen človek, ki noče govoriti angleško, ne pogleda človeka v oči, iz njega govori revščina, v kateri je rasel. Vsi trenutno najboljši so produkt velike želje, lakote po uspehu in so pretežno imigranti. Gladiatorske igre »kruha in iger« danes nadomešča nogomet. Kako vrniti vanj normalne vrednote ob vsem denarju, ki se pretaka, Vesel ne ve.

Osebno me nogomet ne zanima, sem pa z veseljem poslušala zanimivo, živahno, prepričljivo in verodostojno izvajanje Tomaža Vesela. Ozadje, za katerega smo izvedeli, »denar – nogometa vladar« pa me je le razžalostilo…

Ivančna Gorica, 13. 1. 2023

Joža Železnikar

Fotografije: Jože Gregorič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×