New Swing Quartet je pel v Cankarjevem domu…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

…in tudi mi smo bili tam! V nedeljo, 23. decembra zvečer, smo se študentje ivanške UTŽO udeležili božičnega koncerta, ki so ga v nabito polnem Cankarjevem domu pripravili pevci New Swing Quarteta ob 50-letnici svojega obstoja. Spremljal jih je Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, ki mu je dirigiral Patrik Greblo. V debeli uro in pol trajajočem koncertu smo uživali vsi, tako poslušalci, kar je pokazal naš aplavz, kot pevci, kar je bilo razvidno iz njihove sproščenosti.

Koncertne točke so namreč povezovali in komentirali kar sami, v glavnem Oto Pestner in Tomaž Kozlevčar, medtem ko sta Dare Hering in Marjan Petan večinoma prepevala. Komentarji so bili dobrodošli, saj so peli večinoma v angleščini, in to božične pesmi – gospel, značilne za ameriški Jug, prirejene za veliki orkester.

Nekatere pesmi smo prepoznali, saj so jih »posvojili« tudi drugi izvajalci, nekaterih pač ne, vendar nas je izvedba kvarteta ponesla v druge dimenzije. Uglašenost njihovih glasov in sproščena izvedba so iz vsake od njih naredili poseben dogodek. Tako so nas vrnili na sam njihov začetek, ki sega v leto 1988 in nam predstavili, kako so njihove izvedbe zvenele tedaj ob spremljavi klavirja. Tega je igral Tomaž Kozlevčar in seveda zraven tudi pel. Nekaj pesmi so zapeli al capela, brez spremljave orkestra. Da so tudi mojstri imitiranja, smo videli, ko so posnemali stari gramofon na trobljo, ki ga je bilo treba ročno vrteti. Seveda so nas nasmejali in si zaslužili bučen aplavz. Neuničljivi Oto Pestner nam je z izvedbo »Ave Marija« pognal mravljince po koži… Sicer pa je aplavz, skupaj z vzkliki navdušenega občinstva, spremljal vsako točko. Najbolj znano božično pesem »Sveta noč« smo morali »izsiliti« v podaljšku koncerta, saj je bilo jasno, da brez nje ne gre. Za šalo je poskrbel dirigent Patrik Greblo, ki je željo občinstva po pesmi »Sveta noč« razumel kot »poletna noč« in požel salve smeha.

Uživali smo v glasbi in sproščenem vzdušju in vedno z nova ugotavljali, kako se glasovi pevcev v petdesetih letih niso spremenili. Osiveli so lasje, suknjiči so se malo bolj napeli čez trebuhe, njihova energija pa ostaja enaka…Na naše veselje!

 

Ivančna Gorica, 24.12.2018

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×