Na UTŽO se učimo španščine

V šolskem letu 2015/2016 se je na seznam seznam dejavnosti UTŽO Ivančna gorica prvič uvrstila tudi španščina, ki jo kot materni jezik govori več kot 450 miljonov ljudi v 20-ih državah, po številu govorcev v svetovnem merilu pa jo presegata le angleščina in kitajščina.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Učenje španščine je potekalo na začetniški ravni, na nivoju  A1. Na tečaju je poudarek na vsakodnevnih situacijah, na sporazumevanju, branju in pisanju. Udeleženci spoznavajo kulturo, značilnosti in zanimivosti špansko govorečih dežel, pri tem pa širijo svoj besedni zaklad in utrjujejo slovnico. Tako ure na tečaju niso samo učenje temveč tudi prijetno druženje. Ure so zanimive, zabavne, sproščene. Sedaj se znamo predstaviti v španskem jeziku, se pogovarjati o poklicih, o družini in sorodnikih, naučili smo se poimenovati stavbe in posamezne dele stavb. Pogovarjali smo se o hrani, sadju in zelenjavi. Skozi besedila smo spoznavali nove besede, slovnico, utrjevali komunikacijske sposobnosti, z domačimi nalogami pa smo utrjevali naše pisne sposobnosti.

Naša mentorica Liliana Ines Kožar prihaja iz Argentine in španščina je  jezik okolja, v katerem je odraščala, se izobraževala in živela. Danes živi v Višnji Gori, kjer se ukvarja z učenjem španščine, s prevajanjem iz španščine v angleščino in slovenščino in lektoriranjem španščine in angleščine.

Potrpežljivo odgovarja na naša vprašanja in se prilagaja vsakemu tečajniku posebej. Tako  preko nje spoznavamo tudi živahen temperament špancev in njihovo kulturo. Seveda pa zna biti naša mentorica tudi zelo stroga. Naloge morajo biti narejene, pišemo tudi dva testa v študijskem letu, da preverjamo naše znanje in razumevanje španskega jezika.

V študijskem letu 2016/2017 se nadaljuje učenje španskega jezika na ravni A1. Pri delu razvijamo spretnosti razumevanja, pisanja, branja in komuniciranja. Poleg sedanjega časa pri delu že uporabljamo pretekli in prihodnji čas, srečamo se tudi z velelnikom v trdilni in nikalni obliki.. Besedila so vzeta iz vsakdanjega življenja. Spoznavamo tuje dežele, kulturo in običaje, poskušamo se vživeti v določene situacije: znamo naročiti hrano in pijačo v restavraciji, rezervirati sobo v hotelu, znamo vprašati za pot, se pogovarjati o filmih, o navadah v preteklosti, napisati pismo in podobno.

V vsakem naslednjem jezikovnem tečaju se učenje nadaljuje in nadgrajuje na nivoju A2-B1. Nova znanja temeljijo na utrjevanju že pridobljenih znanj in utrjevanje na komunikacijskem, bralnem in pisnem sporazumevanju, ob tem pa se že obdelano snov poglablja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×