Na našem stopnišču so nove fotografije

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Stopnišče do naših društvenih prostorov je že nekaj let razstavna galerija fotografij. Svojo podobo je spremenilo v petek, 19. januarja, ko so fotografije gorskih poti in vrhov zamenjale fotografije drugačne narave, cvetja in drugih rastlin. Avtor fotografij in celotne razstave Matjaž Marinček jo je poimenoval: »resize – narava, večni vir navdiha: od realizma do abstraktnosti«. Razstavljene fotografije smo si najprej skupinsko ogledali; prepoznali smo cvet pasijonke, hortenzije, pa hosto, solato, čisto navadno listje v gozdu, kačjega pastirja in še kaj. Fotografije so nekaj čisto posebnega, tako po dimenziji kot po izgledu. Matjaž nam je povedal nekaj več o njihovem nastanku oziroma, kaj je bilo potrebno, da so se znašle na stenah stopnišča.

Vse fotografije (skupaj jih je devet), razen ene, so bile posnete s telefonom. Vsaka od njih v štirih delih – korakih prehaja od realističnega posnetka do abstrakcije. Posnetek se od leve proti desni veča (od tod »resize«), tako da so vidni njegovi vse manjši detajli, ko na koncu ostane samo še njegova barva – abstrakcija. Zaradi tega prehajanja imajo fotografije posebno velikost: 120 x 20 cm.

Da je svojo zamisel uresničil, se je moral Matjaž srečati s kar nekaj pomočniki. Tako posebne velikosti običajni fotografski studii ne zmorejo; pomagal mu je sin iz Domžal. Fotografije potrebujejo posebno oporo oziroma podlago, da se ne vihajo, ki jo je bilo treba premišljeno izbrati; pomagal mu je znanec s Sušice. Na podlago je bilo treba premišljeno nalepiti fotografije, jih primerno obrezati in jih potem tudi pritrditi na steno; pomagala mu je žena. Kar nekaj tehničnega dela torej, da je njegov umetniški navdih lahko pristal na stenah, zato pa je resnično nekaj posebnega.

Po ogledu in Matjaževi predstavitvi smo bili prisotni – sneg je žal preprečil večjo udeležbo – deležni še pogostitve. Ob njej se je razvila živahna razprava o mnogih življenjskih problemih in izkušnjah, tako da nam je čas minil, kot bi trenil. Zunaj pa je medtem padal prvi letošnji »zaresni« sneg in po svoje spreminjal naravo v belo pravljico …

Ivančna Gorica, 19. 1. 2024

Joža Železnikar

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×