Konec dober, vse dobro…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Z dobrim koncem smo sklenili študijsko leto 2022/23, ko smo se v četrtek, 8.junija, zbrali na Gradišču. Zadnje dejanje – njegov zaključek je pospremila s poročilom o opravljeni dejavnosti predsednica društva Jožica Lampret, za kulturo pa sta poskrbela Ženski pevski zbor Harmonija in člani krožka Umetnost branja in pripovedovanja. Skupaj s članicami pevskega zbora nas je bilo približno šestdeset.

Foto: Jože Gregorič

Kaj je zaznamovalo preteklo študijsko leto? Imeli smo šest tradicionalnih torkovih predavanj in delavnico o gibanju starejših, Obiskali smo Trst in Grad Bogenšperk, kjer smo ob kulturnem prazniku izvedli tudi kulturni program. V Škocjanske jame nam zaradi premalo prijav ni uspelo priti, zato pa se je nekaj naših članov skupaj s člani Društva upokojencev v juniju odpravilo v Brda po češnje. Udeležili smo se dveh gledaliških predstav, videli smo Velikega diktatorja v Drami in Boga masakra v Mestnem gledališču, v Operi pa komično Rossinijevo opero Italijanka v Alžiru. Če predavanja niso bila ravno množično obiskana, pa si je predstave vsakokrat ogledalo več kot 30 članov, kar je seveda vredno vse pohvale. Delovalo je sedem izobraževalnih krožkov, za zdravo telo sta poskrbeli nordijska hoja in vodena telovadba. Z opravljenim delom smo lahko zadovoljni. Vpisanih je bilo 74 članov, med njimi pa ni več Janka Jelenčiča, ki smo mu posvetili minuto tišine.

Foto: Jože Gregorič

Nadaljevanje je doživela monografija o kaščah. Zanjo je društvo ob občinskem prazniku prejelo plaketo Mihe Kastelica za ohranjanje kulturne dediščine, dve izmed kašč pa sta bili deležni posebne pozornosti, kot je povedala vodja krožka Domoznanstvo Ljuba Štrubelj. Mag. Dušan Kramberger Darja Grosman, ki vodita na Filozofski fakulteti predmet Postopki prostorskega preverjanja, sta po pregledu monografije prosili članice krožka za pomoč pri analizi dveh izbranih kašč z arheološkega vidika, kar je izpitna naloga študentov. Študentje so premerili kašče in proučili njihovo arhitekturo, zgradbo in materiale s pomočjo posebnih naprav. Nalogo bodo na našo željo jeseni tudi predstavili.

Na koncu se je predsednica zahvalila Upravnemu odboru za tvorno sodelovanje, posebej pa tudi mentorici Tanji Došlo, ki že več kot 10 let poučuje angleščino, in Matjažu Marinčku, ki kot »deklica za vse« močno pripomore k dejavnosti društva.

Foto: Jože Gregorič

Kulturni program je najprej prispeval Ženski pevski zbor Harmonija s tremi pesmimi (Rožmarin, Roža na vrtu, Rožanska ljudska) pod vodstvom Gabrijele Cedilnik.

Foto: Jože Gregorič

Sledil je skeč Medicinske kolobocije avtorja Matjaža Marinčka, ki ga je pod njegovim vodstvom in sodelovanjem izvedel krožek Umetnost branja in pripovedovanja. Skeč je prisotne dodobra nasmejal, kar je bila tudi želja tako avtorja kot izvajalcev.

Foto: Jože Gregorič

Končali smo torej dobro. V smehu in v upanju, da se zopet srečamo v študijskem letu 2023/24, smo se lahko posvetili malici in druženju.

Ivančna Gorica, 11. 6. 2023

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×