Ko zmanjka presežnikov

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ugibam, da jih je le malo, ki niso slišali za nesmrtnega britanskega komika Charlieja Chaplina. Leta 1940 je luč sveta ugledala ameriška protivojna, komično-dramska, protinacistična, politično satirična, vizionarska črna komedija Veliki diktator, za katero je Chaplin napisal scenarij in glasbo, jo zrežiral, bil producent in v njej odigral obe glavni vlogi. Postala je uspešnica. Obsojala je Adolfa Hitlerja, Benita Mussolinija, fašizem, antisemitizem in naciste.

Vleči vzporednico med veliko Chaplinovo črno-belo mojstrovino in uprizoritvijo na velikem odru ljubljanske Drame SNG se sicer zdi na prvi pogled prepogumno dejanje, a prav ta vzporednica pokaže, da je predstava v določenih elementih celo presegla film. Pa poglejmo.

Fenomenalni Jure Zrnec, ki igra v treh vlogah (Adenoida Hynkla, diktatorja Tomanije, kar je seveda parodija na Adolfa Hitlerja, skromnega amnezičnega židovskega brivca brez imena in Hildeja) se mestoma dobesedno v nekaj sekundah prelevi (seveda tudi preobleče!) iz ene v drugo vlogo. Izžareva naravnost neverjetno obvladovanje veščin mimike, znakovnega jezika, burleske, pantomime, satire in nemško zveneče žlobudravščine.

Bojan Emeršič briljantno odigra vlogo Benzina Napalonija, diktatorja Bakterije (kar je seveda parodija na Benita Mussolinija in referenca na Napoleona) – nihče ga ne bi mogel odigrati bolje!

Izvrstni so tudi Valter Dragan v vlogi Herringa (parodija na vojnega ministra Hermanna Göringa), Boris Mihalj v vlogi Garbiča (parodija na notranjega ministra in ministra za propagando Josepha Goebbelsa; ime tudi namiguje na angleško besedo garbage = smeti!) in še petih vlogah, pa Zvone Hribar v šestih in Matija Rozman v štirih vlogah. Nastopijo še Eva Jesenovec v dveh vlogah, Vojko Zidar in Tina Vrbnjak.

Prenos vsebine filma na odrske deske je neizbežno povezan z omejitvami, ki pa jih je režiser Diego de Brea spretno in uspešno zminimaliziral. Projekcije na ozadje odra, številni domiselni rekviziti, živa klavirska spremljava, ki se do minucioznosti zliva s predstavo in hitrost dogajanja nas očarajo, navdušijo in, predvsem, nasmejijo.

Predstava, ki smo si jo člani Društva UTŽO Ivančna Gorica ogledali 20. decembra, je bila za odgarano uprizoritev nagrajena s stoječimi ovacijami vseh v dvorani. Upravičeno.

Matjaž Marinček

Kaj o predstavi menijo gledalci – naši člani?

 

»Predstava me je prevzela in sem o njej še kar nekaj časa razmišljala. Po eni strani odlična igra naših igralcev, predvsem Jurija Zrneca, kateremu smo se od srca nasmejali, po drugi strani pa sama tema. Čeprav vem, da je bil film Charlieja Chaplina, po katerem je predstava nastala, posnet pred drugo svetovno vojno, je tema izredno resna. Nisem prepričana, da bi se naši starši, ki so doživeli in preživeli drugo svetovno vojno in trpeli pod nacizmom ter prestali vse grozote tistega časa, ob gledanju te komedije oziroma satire smejali.« (Metka)

»Predstava je sladko-grenka parodija na temo II. svetovne vojne in me je hočeš-nočeš vseskozi spravljala v smeh. Pa naj je šlo za izvrstno igro vrhunskih igralcev, prednjačil je seveda Jurij Zrnec v kar treh vlogah, jezikovno žlobudravščino ali pantomimo, s katero so podajali vsebino. Popolnoma zresnil me je zaključni nagovor Jurija Zrneca oz. Chaplina o nepotrebnih strahotah vojne in me postavil na realna tla. Vojno imamo v 21. stoletju v neposredni bližini! Ko nas je po stoječih ovacijah Jurij v stilu komedije poslal domov in se je spustil zastor, sem doživela še en uvid: zastor v Drami komaj še zasluži to ime, saj je umazan, dobesedno raztrgan, nevreden institucije. V kakšnih pogojih sploh delajo naši vrhunski igralci? O njih določa politika z razdeljevanjem davkoplačevalskega denarja. Ampak politiki v Dramo pač ne hodijo, saj drame režirajo kar tako, brez pravih igralcev …« (Joža)

»Predstava v celoti je odlični hommage Charliju Chaplinu in njegovemu filmu. Minimalistična scena omogoča gledalcu, da se osredotoči na igralce in njihovo odlično igro. Izbira prizorov ohranja poanto filma, ki jo je Chaplin tako subtilno zavil v ironijo in farso njegovega časa. Jurij Zrnec je odlično »nadomestil« Charlieja Chaplina (diktatorja in potepuha v zaključnem prizoru) in znova dokazal, kako dober igralec in imitator je. Predstava spodbudi k (ponovnemu) ogledu filma – in razmisleku o tem, da (mali) Veliki diktatorji (še) vedno strašijo po svetu.« (Zdravko)

»Uprizoritev Velikega diktatorja v SNG Drama je vsekakor dosegla vsa pričakovanja. Odlična igralska zasedba, še posebej poglobljena igra Jurija Zrneca, scenska postavitev s prenosom gibljive filmske slike na oder in izjemna klavirska spremljava Jože Šaleja, ki je dodatno poudarila burleskno interpretacijo, se odražajo v izjemni predstavi, vredni ogleda.« (Ksenija)

Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×