Kamen v objemu vode

V počastitev vseslovenskega tedna ljubiteljske kulture 2020, tradicionalne prireditve Javnega sklada RS za kulturno dejavnost, smo 28. maja odprli razstavo fotografij »Voda & kamen«.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Svoje mesto je našla na stopnišču, ki vodi v medgeneracijski center na Cesti 2. grupe odredov 17, kjer domujeta tudi Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Ivančna Gorica in ivanška izpostava JSKD. Razstavo je postavil Matjaž Marinček, mentor računalniško-fotografskega krožka na UTŽO, fotografije pa so prispevali člani tega krožka in mladi Primož Erjavec, oblikovalec uporabnih izdelkov iz kamna.

Nekaj fotografij je bilo že razstavljenih ob kulturnem prazniku v Galeriji Meduzza v Zagradcu, kjer so spremljale originalne kamnite izdelke Primoža Erjavca. Njihovi avtorji so Jože Gregorič, Danila Ilešič, Janez Jelenc, Marija Kek, Pavla Kohek, Matjaž Marinček, Anton Novak, Lojze Podobnik in Erna Podržaj. Nastajale so v študijskih letih 2018/19 in 2019/20, upodabljajo pa večinoma reko Krko in njeno obrežje. Nekatere od njih je Matjaž Marinček dodatno obogatil s svojimi za ta namen napisanimi haikuji.

Za razliko od Zagradca kamnite umetnine niso postavljene na ogled – nadomestile so jih fotografije unikatnih mojstrovin mladega mojstra.

Fotografije bodo razstavljene na tem mestu vse do 22. aprila 2021, tako da si jih bo lahko ogledalo več obiskovalcev, kot nas je bilo na svečani otvoritvi. Koronavirus je deloval tudi tu … Sicer pusto belo stopnišče je tako dobilo povsem drugačno vlogo, barvo in vsebino. Postalo je vir veselja za oko in duha ob pogledu na to, kaj vse nam ponuja narava, če ostaja neokrnjena.

Hkrati lahko to štejemo tudi kot zaključek študijskega leta 2019/20 na UTŽO, saj nam je sicer običajno prireditev »požrla« korona.

Joža Železnikar

Foto: Jože Gregorič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×