Kaj počne Italijanka v Alžiru?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Na to vprašanje nam je v ponedeljek, 24. aprila, odgovorila komična opera Gioachina Rossinija »Italijanka v Alžiru«, ki smo jo videli in poslušali v ljubljanski Operi. Rossini je opero napisal v vsega 18 dneh star komaj 21 let. V dveh dejanjih in sedmih slikah se odvije precej komplicirana vsebina, pospremljena s krasno glasbo, množičnimi prizori in seveda izvrstnimi pevci.

Libreto govori o alžirskem begu Mustafi, ki se je naveličal svoje žene Elvire in jo želi zamenjati z Italijanko. Svojemu sužnju Italijanu Lindoru odredi, naj jo odpelje v Italijo. Naloga Lindoru ni pogodu, saj ima v Italiji svojo zaročenko Izabelo. Ta se je podala iskat svojega zaročenca, pri tem pa so jo zajeli Mustafovi vojščaki. Ko so ti ugotovili, da je Italijanka, so to sporočili Mustafi, ki je Izabelo sprejel in se takoj ogrel zanjo. Mustafova žena Elvira, njena sužnja in Lindoro so se prišli pred odhodom v Italijo poslovit. Tedaj sta se Izabela in Lindoro srečala in spoznala, da sta v istem ujetništvu.

Izabela Mustafo zavrača, čeprav ji ta izpolni vsako željo. O tem potoži Lindoru, za katerega ne ve, da je Izabelin zaročenec. Lindoro Mustafo potolaži, češ da ga Izabela tako močno ljubi, da ga je počastila z visokim italijanskim odlikovanjem in ga imenovala za svojega pappatacija – podcopatnika. Mustafa ne ve, kaj tak naslov pomeni in dovoli, da se norčujejo iz njega. Medtem Izabela in Lindoro pobegneta na ladjo, Mustafi pa ostane njegova Elvira.

Najbolj znan del opere so uvertura, finale prvega dejanja in trio »Pappataci«, sicer pa ne manjka komičnih vložkov, množičnih prizorov opernega zbora in nastopov vrhunskih pevcev. Nuška Drašček je kot Izabela pokazala ves razpon svojega glasu in igralske sposobnosti. Zanimiva je bila minimalistična scena, zakaj pa je režiser opere Emanuele Gamba moški operni zbor oblekel v oranžne suknjiče, majice z reklamo in bele spodnjice – boksarice, pa mi ni uspelo razvozlati.

Foto: spletna stran Opere

Vsekakor smo v operi uživali več kot dve uri, se nasmejali in na koncu izvajalcem od srca zaploskali.

Ivančna Gorica, 25. 4. 2023

Joža Železnikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×