Domoznanski krožek v Hrastov Dolu

Rdeča nit in vodilo našemu delu so kašče

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

hrastovdol-1

V domoznanskem krožku si svoje delo zamišljamo tako, da so kašče rdeča nit in vodilo našemu delu, a kadar jih pridemo na teren proučevat, ne mižimo pred drugimi zanimivostmi krajev. Tako smo si najprej ogledale Hrastov Dol. Razkazal nam ga je domačin mag. Dušan Štepec.

hrastovdol-2

Vas Hrastov Dol  ima nekaj več kot 100 prebivalcev. Leži v kraški uvali. Eden naših vodilnih starejših krasoslovcev Ivan Gams je trdil, da je to najlepša kraška uvala na Slovenskem. Središče vasi je mlaka, ki ji domačini rečejo luža.

hrastovdol-3

Nekoč je služila za napajanje domačih živali, pa tudi perilo so prali v njej. Vsaka hiša je imela v mlaki svoje perišče. Ko je v vas prišel vodovod, so mlako zanemarili. V novejšem obdobju pa so jo uredili in eno perišče obnovili kot kulturno dediščino. V mlaki, ki je v sredi globoka več kot 1,5 metra, živijo krapi, žabe, race.

Ob njej so vaščani lepo uredili ekološki otok in dodali lično informativno tablo za obiskovalce. Na drugi strani je gasilski dom, za katerega so domačini leta 2009 dobili priznanje Turistične zveze Slovenije, da je najlepše urejen gasilski dom v državi. Gasilsko društvo je edino društvo v vasi in zato njihova skrb ni le požarna varnost in drugačna pomoč, ampak je tudi gonilna sila vseh dejavnosti v vasi.

hrastovdol-4

Tu je tudi cerkvica sv. Andreja iz 17. stoletja. Ima tri oltarje, gotsko obokan strop v prezbiteriju in lesen kasetiran strop ladje.

hrastovdol-5

Leta 2012 je Hrastov Dol dobil priznanje za najlepše urejeno vaško jedro v državi. Dobil ga je zato, ker je v primerjavi z mnogo bogatejšimi kraji prepoznal svoje vrednote, jih znal urediti in predstaviti v sodobnem kontekstu.

hrastov-dol-6

A to ni le lep kraj, temveč tudi kraj s prijaznimi ljudmi. Alojzij in Malka Šraj sta nas res prisrčno sprejela. Razvil se je živahen pogovor, v katerem smo zvedele marsikaj zanimivega o njihovi kašči in domačiji.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×