DECEMBRSKA DELAVNICA: Peka pogač

Članice društva UTŽO Ivančna Gorica smo tudi letos izrazile željo, da bi se v decembru udeležile delavnice »Peka pogač in drugih kvašenih dobrot«, ki jo vodi Babi Mara, tako namreč imenujemo mojstrico Maro Podržaj iz Grosupljega. In tako se je predsednica Jožica Lampret dogovorila za srečanje 7. 12. 2017.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ob podpori zavoda Prijetno domače smo se zbrale na Jurčičevi domačiji na Muljavi. Bilo nas je 8 pekaric.

Babi Mara je s seboj že prinesla kvašeno testo, na hitro naredila pogačo, jo spekla in še toplo smo jo pojedle ob kavici. Obenem nam je zaupala mnoge skrivnosti dobrega kvašenega testa. Pomembno je, da uporabimo dobre sestavine, kot so: moka Dobro, rumena jajca za peko ali domača jajca. Tudi malo kurkume za lepo rumeno barvo prav nič ne škodi.

Predvsem smo želele narediti tisto njeno pravo dobro pogačo, ki se kar stopi v ustih.

Vam bom kar opisala postopek.

Vzhajan kvas z malo sladkorja dodaj k 60 dag moke, prav tako vse ostale sestavine (jajce, žličko soli, noževo konico kurkume, 4 dag kvasa, 6 žlic olja, 4.5 dl mlačne tekočine – pol mleka, pol vode). Vse skupaj zmešaj z leseno žlico in ko dobiš pravo mehkobo testa (tekočino dodajaš postopoma), vse skupaj premešaj s svedrastimi nastavki mikserja, posuj z moko in počakaj, da vzhaja.

Pogačo nato obrni na pekač, poravnaj, namaži s stepenim jajcem, zareži mrežo, posuj kumino, sol, ocvirke, parmezan, prepraženo čebulo, malo slanine in sezam ter pri 200 0C peci pol ure.

Verjemite, da pregrešno diši in je zelo dobra. Še malo topla se odlično prileže kozarcu vina ali piva.

Seveda smo naredile tudi nekaj drugih prazničnih peciv, kot so pletenice, kifeljčki, grozd, sončnica …

Drage članice, če bo v teh prazničnih dneh zadišalo v vaših domovih po slastni pogači, vam bodo družine še kako hvaležne. Mentorica Babi Mara poudarja predvsem enostavnost in taki so tudi recepti.

Za konec pa naj zapišem še eno izmed njenih misli: »Ko babica zgodaj zjutraj peče kruh, tega ne more storiti skrivaj. Saj ta prečudoviti vonj najde vsako špranjo in lahko tudi koga zbudi.«

Vesele božične in novoletne praznike.

 

Darinka Petek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×