Bili smo na Gorenjskem

V sredo, 19.oktobra, je 32 članic in članov društva UTŽO pod strokovnim vodstvom arhitekta mag. Dušana Krambergerja obiskalo grad Strmol, spominski park v Begunjah in Radovljico

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

img_5425Grad Strmol spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem. Zdaj je protokolarni objekt Republike Slovenije.Vodnik po gradu,ki je istočasno gospodinjagradu,nam je predstavila več kot 700-letno zgodovino gradu, njegove lastnike in številne zgodbe in prigode.Tu sta Ksenja in Rado Hribar, zadnja zasebna lastnika gradu, med II. svetovno vojno ustvarila družabno zbirališče tedanjih slovenskih imenitnežev in umetnikov.Njuno zgodbo popisuje Drago Jančar v svoji knjigi “To noč sem jo videl”.
imagesV Begunjah smo, v graščini Katzenstein iz 14. stoletja, obiskali spominski
muzej. Številne zaporniške celice na smrt obsojenih domoljubov pričajo o grozotah med II. svetovno vojno.

V Radovljici smo si ogledali Hišo Lectar z lectarskim muzejem. Hiša z gostilno, pekarno in lectarsko delavnico, deluje že od davnega l. 1822. Lectarstvo je slovenska tradicionalna obrt. Okrašeno pecivo iz medenega testa, izdelano po starih skrbno varovanih receptih, je oblikovano in okrašeno ročno, Zato je vsak izdelek unikat.
kam7973V Mestnem muzeju Radovljica smo si ogledali Linhartovo zapuščino in zelo zanimiv Čebelarski muzej.
Župnijska cerkev sv. Petra, ki se tudi nahaja na Mestnem trgu, je imeniten primer gotske dvoranske cerkve. Krasijo jo umetelno oblikovani oboki, angelska zvezda in črn marmornat oltar.

nagorenjskem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×