Ali smo varni?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

O tem smo lahko razmišljali po tem, ko smo v torek, 5. marca, poslušali nasvete policistov, dveh strokovnjakov z območja Policijske postaje Ivančna Gorica. V sklopu volilnega občnega zbora, ki smo ga imeli ta dan, sta nam policistka Berta Flisek in njen kolega (imena žal nismo izvedeli) podala nekaj priporočil, kako si zagotoviti varnost na domu, v prometu in na spletu.

Foto: Jože Gregorič

Starejši smo bolj ranljivi (tudi) na področju varnosti, česar se, morda bolj kot mi sami, zavedajo razni nepridipravi. Kaj sta nam o varnosti na domu priporočila policista? Predvsem ne smemo dajati vtisa, da je naš dom prazen, tako ob daljši kot ob krajši, morda samo nekajurni, odsotnosti. Ne zapirati polken, prazniti poštni nabiralnik, predvsem pa ob daljši odsotnosti prositi sosede, da popazijo na naš dom. Tudi krajša odsotnost ni varna, zato ob odhodu pustimo prižgane luči ali radio. Ne odpirajmo neznancem, ker pa se ti radi »zakamuflirajo« v razne »serviserje« in »merilce«, je od njih treba zahtevati dokazilo – izkaznico, da so res to, za kar se predstavljajo, če jim že odpremo vrata. Denar in zlatnino, ki sta najbolj zaželena predmeta nepridipravov, je treba shraniti na primerna, nepričakovana mesta.

Ko smo v prometu, bodisi kot pešci, kolesarji ali vozniki v avtu, moramo biti pozorni na dogajanje na cesti. Zato je uporaba mobilnih telefonov moteča, pripenjanje v avtu z varnostnimi pasovi pa nuja. Na kolesu je priporočljiva uporaba čelade, pa tudi raznih odsevnikov, ponoči pa svetla oblačila, da smo tako bolj vidni. Policista sta nam priporočila, da se povežemo z Agencijo za varnost v prometu in tam (kot predavanje, delavnico) dobimo znanja o novostih, ki so nujna za varno vožnjo. Vožnja z neveljavno – pretečeno vozniško izkaznico nas bo stala zaplembo avtomobila (če nas policisti dobijo seveda), njegova vrnitev pa kazen in stroške.

Posebno nevarnost predstavljajo za starejše družabna omrežja, n.pr. Facebook in druga. Policista sta nam ilustrirala kar nekaj zlorab: izsiljevanje, če se odzovemo na povabilo sicer neznane »prijateljice«, ki se sleče in od nas zahteva isto, potem pa grozi z objavo »slečenih« fotografij na spletu; obvestila o dediščini v oddaljeni državi, ki zahtevajo podatke o našem računu; z neznane telefonske številke ali e-pošte nas obvestijo o dobitku bitcoinov in potrebujejo naš osebni račun. Taka sporočila je treba nemudoma zbrisati in se nanje ne odzivati. Pri poslu s kriptovalutami, če se na taka sporočila odzovemo, smo ob denar in lahko celo obtoženi pranja denarja. Odzivanje na neznane dolge telefonske številke je zato nevarno, treba jih je brisati. Opozorila sta nas tudi na lažne – prazne pakete, za katere je treba plačati poštarju odkupnino, zato je treba pošiljke, ki jih nismo naročili, dosledno zavračati.

Izvedeli smo zanimive, za vsakdanje življenje praktične in pomembne stvari, na katere smo najbrž premalo pozorni. Ali pa se morebitnih nevarnosti sploh ne zavedamo, ker zanje ne vemo…Policistoma smo se zahvalili z močnim aplavzom, hvaležni za vsa opozorila. Nanje se kaže večkrat spomniti in jih tudi upoštevati…

Foto: Jože Gregorič

Ivančna Gorica, 6. 3. 2024

Joža Železnikar

© Spletno stran oblikuje Jože Mestnik in uporablja Wordpress
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×